Ako želite da prvih prolećnih dana vaš vrt izgleda čarobno, još u oktobru je bilo vreme da zasadite lukovice irisa, odnosno perunike.

Ime je dobio po grčkoj boginji duge Iris, zbog višebojnih cvetova duginih boja. Rod irisa obuhvata 220 vrsta koje su rasprostranjene isključivo na severnoj polulopti planete. Oko Sredozemnog mora rastu perunike sa lukovicom, koje vole izrazito suva leta. U zoni listopadnih šuma i predela sa hladnijom klimom rasprostranjeni su irisi sa rizomom, kojima je period mirovanja vegetacije tokom zime.

Lukovičasti irisi - cvetaju od zime do sredine leta. Delimo ih u tri grupe. Prvu grupu čini ranocvetajući iris sa mrežastim omotačem oko lukovice. Oni su vesnici proleća, jer prvi procvetaju u vrtu. Reč je o irisima niskog rasta, svega dvadesetak centimetara. Cvetaju već krajem februara i početkom marta. Veoma je izdržljiva biljka, a cvetovi mogu podneti čak i mraz. Iz svake lukovice raste po jedan cvet koji može biti ljubičaste, plave ili bele boje, sa žutom brazdom na usni.

PROČITAJTE JOŠ: Crna perunika donosi dramatične akcente u vaš vrt

Pri izboru mesta za sadnju vodite računa da bude osunčano i zaklonjeno od vetra, a zemljište dobro propusno. Najbolje vreme za sadnju su septembar i oktobar. Lukovice bi trebalo da zasadite plitko, na dubinu od 5 centimetara i na razmaku od 8 centimetara. Preporuka je da cvetove odstranite odmah posle precvetavanja, a listove tek kada požute i uvenu. U kasno proleće, kada listovi požute, lukovice se vade iz zemlje, čiste, dele i ostavljaju na suvo i toplo mesto. U jesen se mogu ponovo zasaditi. Ovi irisi zahtevaju periodično podmlađivanje, odnosno premeštanje na drugo mesto svake četvrte godine. Ranocvetajući iris može se koristiti za sadnju u kamenjarima, cvetnim lejama, pa čak i u saksijama i žardinjerama.

Drugu grupu čine juno irisi, koji imaju mesnate korenčiće na lukovici, dok su u trećoj Xiphium irisi koji uključuju holandske, španske i engleske grupe. Za sve tri grupe karakteristično je da imaju period mirovanja leti, potrebno im je dobro drenirano zemljište neutralne reakcije i sunčani položaj.

Irisi sa rizomom - Posle lukovičastih irisa cvetaju oni koji se razmnožavaju rizomima. Prema izgledu cveta ovi irisi dele se u nekoliko grupa: bradate perunike, bezbrade perunike i perunike sa krestom.

Bradate perunike su naziv dobile prema dlačicama na središnjem delu latica koje su okrenute nadole. Cvetaju od kraja aprila do juna. Veoma brzo se šire, jer svaki aktivni rizom tera nekoliko novih izdanaka. Odgovara im dobro drenirano, plodno zemljište i sunčani položaj. Ne preporučuje se đubrenje đubrivima koja sadrže dosta azota i prekrivanje slojem malča, jer rizomi istrule. Kako rizomi delimično vire iz zemlje, tokom vrelih letnjih dana potrebno ih je prekriti slojem zemlje. Razmnožavaju se deljenjem rizoma od sredine leta do rane jeseni, svake treće ili pete godine, kada biljka postane prevelika i izgubi vitalnost. Rizomi se sade na razmaku od 8 do 30 centimetara, u zavisnosti od veličine biljke.

Bezbrade perunike obuhvataju veliki broj vrsta koje se međusobno razlikuju po uslovima koji su im neophodni za gajenje. Većini uglavnom odgovara dobro drenirano, propusno zemljište i sunčano ili polusenovito mesto. U ovu grupu spadaju i vodene perunike koje traže vlažno ili vrlo mokro, humusom bogato zemljište. Sade se pored potoka i jezera. Za razliku od njih postoji grupa irisa koja je idealna za sadnju na kamenjarima ili suvozidima, i kojoj odgovara grubo, dobro drenirano zemljište neutralne, ili alkalne reakcije. Ova vrsta irisa cveta od jeseni do proleća.

Perunike sa krestom - naziv su dobile po uzdignuću, nalik na petlovu krestu, koja od sredine latica visi ka dole. Dobro uspevaju na vlažnom i humusom bogatom zemljištu, kao i na svetlom ili polusenovitom mestu. Tokom rasta trebalo bi ih zalivati pomalo, a u vreme mirovanja zemlju održavajte suvom.

Simbolika - Iris je simbol novog života i besmrtnosti, a u Japanu plemenitosti i hrabrosti.

Tekst: dipl. inž. Ivana Čolović

Izvor: Novosti