Za uspešno pikiranje mlade, isklijale biljke biće vam potrebni nož, humus, šljunak za drenažni sloj i prskalica sa vodom.

Presađivanje se radi 4 nedelje nakon setve, kada se pojavi treći par mladih listova.

Nož vam je potreban kako bi iz saksije u kojoj su svi izdanci fino isekli deo zemlje u kojoj je sada koren, a da taj isti koren ne izgubite već pametno iskoristite pri presađivanju.

Na dno prazne saksije stavite drenažni sloj šljunka pa dodajte humus do polovine saksije i poprskajte ga vodom. Nemojte prskati previše, treba samo navlažiti zemlju kako bi je izravnali i videli tačno koliko je ima u novoj saksiji.

VIŠE: Kada je pravo vreme za presađivanje biljaka: mesečev kalendar za 2015. godinu

Uzmite nož i isecite proklijalu biljku sa dosta zemlje oko korena. Seckajte polako kako ne bi isekli koren ni biljke koju presađujete a ni one koju ostavljate u staroj saksiji - da bi vam bilo sasvim jasno, pogledajte video ispod teksta. Pažljivo prenesite biljku sa zemljom oko korena i postavite u novu zemlju i saksiju. Dodajte okolo još malo zemlje i dobro isprskajte vodom. Prskajte sve dok zemlja odozgo ne bude baš mokra.

Pošto zemlja upije drugi talas vode izravnajte zemlju pa dodajte još malo, do nivoa u kojem je biljka bila pre nego što ste je preneli u novu saksiju. Dobro izravnajte, i "ušuškajte" izdanak, a onda prskalicom dodajte još malo vode. Sada, kad ste je uspešno presadili ostavite je napolju ili u kući pod svetlom, gde god da je inače i rasla. Sada ima mnogo više prostora, te će brže rasti i razvijati se.

VIŠE: 7 profesionalnih pravila pri presađivanju biljaka

Izvor: Lisa / Moja lepa pašta