Rasplamsali plamenovi, žar koji sija: vatra svakog fascinira i stoga postaje centralno mesto druženja u predstojećim večerima. U kasno leto i u ranu jesen uz njenu toplotu možete da uživate u prijatnim satima na svežem vazduhu.

Vatru nemojte zapaliti tek onako, na zemlji. Mnogo lepši ukras vrta od obične logorske vatre biće plamen u korpi ili posudi za vatru. Osim toga, tu su plamen i žar na sigurnom, to jest ne mogu da ispadnu i šire se unaokolo. Kada birate mesto za vatru, ono bi trebalo da bude negde gde nema vetra i promaje, ali i udaljeno od komšija da im dim ne bi smetao. Najbolja podloga je kamena, jer toplota i iz zatvorenih posuda ide nadole.

PROČITAJTE JOŠ: Najlepša bašta u Srbiji 2013. godine - Bačka Palanka

Za vatru koristite samo dobro osušeno drvo. Cepanice listopadnog drveća ne sadrže smolu i zbog toga ne bacaju varnice. Najbolja je bukovina jer dugo održava žar. Odolite iskušenju da u isto vreme zapalite lišće koje ste sakupili ili grančice od orezivanja. Samo će praviti gust i neprijatan dim, a ugođaj će izostati.

U korpama za vatru drvo bolje gori nego u posudama jer kiseonik odozdo dospeva do žara. Sakupljajte užarene komade koji ispadaju ili ispod korpe postavite metalni poslužavnik. Preko nekih korpi može se postaviti rešetka, pa ujedno možete i da kuvate ili roštiljate.

PROČITAJTE JOŠ: Najlepše terase za uživanje: 10 ideja za ograde, žardinjere i drvene podloge

U pogledu širenja dima, potpuno su proverene zapaljive materije poput gela i etanola. Mala vatrena igra koja tada nastaje izgledaće lepo i na stolu, kao i na balkonu ili na terasi. Za pravi štimung tu su i baklje, laterne i sveće. Lepe i originalne svećnjake lako možete i sami da napravite, a neće vas skupo koštati. Za to su vam potrebne stare tegle, u koje ćete sipati čist pesak ili nekoliko lepih kamenčića.

Poređajte nekoliko čajnih svećica i − vatrena čarolija je gotova! Predloge za oblik ognjišta pogledajte u našoj galeriji slika.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

LepaiSrecna I u letnjim mesecima, večeri su nekad sveže, a mogućnost da zapalite vatricu u vrtu još je dragocenija u rano proleće i jesen... pogledajte kakav efekat daju sveće, baklje i baštenske korpe za vatru!