Ne želim više da imam baštu u ravnici - jedinstveno je mišljenje vlasnika bašti na padini. Između prvog zabadanja ašova u zemlju i ove izjave prošlo je mnogo sati planiranja, mukotrpnog rada na zemljištu, postavljanja potpronih zidića, intenzivnog ozelenjavanja. Uređenje bašte na nizbrdici bez pogovora je komplikovanije, skuplje, ali uzbudljivije od sređivanja poseda na ravnom terenu. Uprkos svemu, vlasnici bašta na padini ne žele da mere prednosti kosog položaja vrta. Osim čarobnog pogleda, bašta se može podeliti na različite delove i svaki od njih se može drugačije urediti. Drugačije biljke, vijugave staze i stepenište učiniće vrt izuzetno dinamičnim. 

Terasiranje poseda svakako se preporučuje da bi se najbolje iskoristio prostor i da bi biljkama moglo lakše da se priđe. Bašte s blagim padom možete sami da izdelite na različite nivoe, uz malo više rada ašovom i kolicima je dovoljno terasiranje s visinom do 0,8 m, koja će podeliti baštu na dva dela. Zbog svega ostalog što prelazi ove mere, morali biste da angažujete bager, koji će iskopati i premestiti veće količine zemlje. Ako je padina kosija, tu mora da se pravi više nivoa, da se postavljaju potpore u vidu zidića, i sve to bolje je prepustiti stručnjaku. Pre toga dobro razmislite kako želite da uredite svaki pojedinačni deo, kako ćete da povežete celine i koje biljke želite da imate u svom zelenom carstvu.

Jedinstven stil, koji odgovara stilu u kom je građena kuća da je bašti harmoničan izgled. Stilski pravac određuju, pre svega, vrsta i materijal potpornih zidova, staze  i biljni svet. Svetao kamen, pošljunčane staze i začinsko bilje koje raste između kamenja blistaju mediteranskim sjajem.

Prirodne bašte krase prirodni kamen s patinom, staze od malča i drvene stepenice. Za moderan stil karakteristični su gabioni, glatke konture s betonskim pločama i ne tako upadljivo cveće umesto travnjaka. Baštu u seoskom stilu krase tipični zidići i staze od opeke, šarene perene i udobne drvene klupe. 

Ideja za uređenje pojedinačnih delova ima mnoštvo. Od bašta sa začinskim biljem i povrtnjaka u blizini kuće, do jezerceta s potočićem u podnožju padine - sve je moguće. Za porodice s malom decom bašte na padini su mnogo veći izazov. U njihovoj bašti jedan deo svakako mora da pripada deci, pa je tobogan na nizbrdici mnogo zanimljiviji od onog u ravnici. Ako se bašta nadovezuje odmah na kuću, terasa je onda istovremeno i mesto za odmor i vidikovac.

Još jedan ili dva kutka za sedenje nisu ništa neobično u bašti na nizbrdici. Udobna ležaljka ili mala garnitura za sedenje na osunčanom potpornom zidiću je jedan od predloga. Natkriveni zidani roštilj omogućava druženje s prijateljima i rođacima, kada im možete pokazati kakav je pogled iz vašeg zelenog carstva i koje su sve prednosti bašte na padini.