Zvuk bubnjeva proizvodi najrazličitije efekte i na emocije i na organizam. Njime se postiže neka vrsta uzbudljive napetosti, krv počinje brže da struji kroz telo, postiže se dopadljiva harmonija. U bašti se dešava nešto slično. U svakom slučaju, ovde optički znaci uzvika privlače našu pažnju. Njih igraju stabljike ukrasnog luka sa svojim loptastim cvastima!

Krajnje neupadljivo u rano leto zelene stabljike se uspinju sve do drugog nivoa u leji. Kraj stabljike počinje da buja – da bi se na kraju otvorila cvast prečnika 25 cm na velikom ukrasnom luku (Allium „Globemaster”) ili zvezdastom loptastom luku (Allium christophii). Jedva da možemo da poverujemo kako ova biljka poreklom iz azijskih stepa balansira s tolikom težinom cveta i odoleva udarima vetra!

PROČITAJTE JOŠ: Kako se sadi i neguje ukrasni luk

Ipak, umetnost uređenja ne vidi se samo u leji prepunoj cvetnih kugli. Kao i većini solista i ukrasnom luku je potreban partner, a njima se suprotstavljaju raznovrsne forme i manje-više jednolično zelenilo lišća. Virak ili macina trava, čiji se cvetovi slivaju u obojena polja, ovde deluju vrlo efektno.

Neobičnom raskoši iris, božur i geranijum upotpunjuju tipičnu ljubičastu boju loptastih cvasti. Ali unesite i neki novitet: na primer, moderno izgleda crveno-ljubičasti iranski luk (Allium aflatunense „Purple Sensation”) s jarkocrvenim sortama turskog maka ili poljskog karanfila. Od juna do avgusta purpurni loptasti luk (Allium sphaerocephalon) i ukrasni luk Allium carinatum upotpunjuju sezonu cvetnih kugli. 

U poređenju s ranim letnjim cvetnicama koje vole zemljište bogato humusom, ove vrste više vole propusno zemljište bogato krečnjakom. Svom vlastitom poimanju lepote ali i samoj biljci učinićete dobro delo ako lukovice zasadite u drugi red u leji. Poluvisoke susedne perene mogu da posluže kao potpora i prikrivaju lišće koje već u vreme cvetanja počinje da žuti. Nakon cvetanja lopte su nalik velikim pamučnim pufnama. Njima možete i dalje da se divite u leji ili pak da ih odsečete za buket od suvog cveća. U svakom slučaju, ostavite lišće, jer ono sakuplja energiju za dogodine. Savet: Sorti „Ambassador” lišće je zeleno i posle cvetanja.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta