Pergola i rešetka od drveta ima prednost u oblastima gde su zime vrlo oštre. Metalne rešetke mogu da izdrže niske temperature, ali biljke koje su osetljive na mraz promrznu. Praktične su drvene rešetke na sklapanje. One su na donjem kraju pričvršćene šarkama, a na gornjem zavrtnjima. Prilikom premazivanja rešetke, biljke ne moraju da budu orezane.

Ako želite da zid ulepšate klematisom, trebalo bi da dobro pripremite jamu za biljku. Jer, klematis zahteva temeljno, duboko i rastresito i ne suviše suvo zemljište, ali da je bogato hranljivim sastojcima. Sa dodatkom komposta od lišaja možete učiniti da zemljište bude slično šumskom. Stavite klematis da bude dovoljno duboko: bokor u saksiji bi trebalo da bude pokriven bar dva prsta duboko u zemljištu. Izdanci se onda oslanjaju na rešetku ili pergolu.

Zasadite pored toga prekrivač tla kao što je valdštajnija i to ispred klematisa, da biste zaštitili osetljivo podnožje stabla od jakog dejstva sunčevih zraka. Naročito atraktivne su kombinacije različitih biljaka puzavica, npr. klematis sa ružama puzavicama.

Pažljivo izvadite klematis iz saksije, da se tanki izdanci ne bi pokidali.

Montirajte drvenu savijenu rešetku na zid, ali ne suviše visoko. Istovremeno sa početkom nicanja izdanaka trebalo bi biljke puzavice da se dobro „prikače" za nju.

LepaiSrecna Za većinu biljaka puzavica tj. za njihove puzave izdanke potreban je oslonac, a pergole ili rešetke napravljene od drveta predstavljaju odličan izbor