Sava je baštovanstvom počeo da se bavi pre četrdesetak godina, a prvo cveće koje je krasilo njegovu danas velelepnu baštu bile su čuvene ruže iz rasadnika braće Topalović, čijih 250 sadnica sada raste u bašti porodice Kosovac.

Pored ruža, tu je i veliki broj hrizantema, ali i kaktusa, kojih ima čak 500. Ovako impozantna bašta zahteva popriličan trud, koji čika Savi ne pada teško, iako čitav dan provodi radeći po dvorištu i imanju, i to sa sve protezom: u borbi s dijabetesom pre nekoliko godina izgubio je nogu.

PROČITAJTE JOŠ: Vaše bašte, jul 2015: vrt porodice Milijanović iz Lajkovca koji je osvojio Fejsbuk (FOTO)

Ipak, to ga ne sprečava da ustane ranom zorom, pre no što sunce izađe, a na počinak ode s prvim mrakom, vredno radeći preko čitavog dana.

- Ustajem u pet, namestim nogu i odlazim u dvorište  - tamo dan započinjem i završavam. Ležem oko sedam uveče jer moram da odmorim nogu - priča čika Sava, kao da je to nešto najnormalnije.

Sebe ne naziva baštovanom, a cveće smatra svojom oazom mira i gaji ga za svoju dušu.

- Samo ne znam gde ću sa svim tim cvećem kada zazimi, naročito kaktusima. Neki imaju i oko tri metra, imam ih najazličitijih vrsta. Ćerka mi je kaktuse donosila iz Tunisa, Egipta, Turske, vremenom ih se nakupilo na stotine – priča nam ponosno i dodaje: - Dođite kod nas oko 20. maja, tada procvetaju one prve ruže, koje su najlepše, a čitavo dvorište se pretvori u rajski vrt.

Iako uzgaja mnoštvo biljaka koje danonoćno neguje, a one mu uzvraćaju najlepšim cvetovima, čika Sava nikada nije nameravao da ih prodaje, ali zato ume da ih pokloni. Zato ga mnogo pogađa kada ugleda pokidano cveće i izgažene leje, koje on gaji s najvećom posvećenošću.

- Ispred kuće sam posadio dosta cveća, ljudi u šetnji zastanu pa gledaju. Ali dešavalo mi se i da iskidaju cveće i bace ga na put. Ne treba im, ne kradu ga, ali valjda to čine iz obesti i zavisti. Ja ga pokupim i nanovo posadim - smireno objašnjava čika Sava.

SVE SLIKE OVE ČUDESNE BAŠTE POGLEDAJTE U FOTO-GALERIJI!

Tekst: Maja Bunčić

Izvor: Lisa

LepaiSrecna Sava Kosovac (64), poznatiji kao Bata Kifler, ljubav prema baštovanstvu pretvorio je u praznik za oči svojih ukućana ali i meštana sela Gaj u južnom Banatu!