Poštovana redakcijo,
Molim vas, recite mi koje Ijiljane mogu da gajim u saksiji?


Postoje posebne vrste ljiljana koje se gaje u saksijama, one ne prelaze visinu od 30-40cm i više su žbunaste. Vrsta koja uspeva u saksiji je Gloriosa i nazivaju je i ljiljanom puzavicom. To je višegodišnja biljka i njeni gomolji mogu da prezime.

Gomolji se sade po tri u saksiju, neposredno ispod površine zemlje. Saksiju staviti u topliju prostoriju da bi mladi izdanci lakše nikli. Zemlja u saksiji treba da bude prilično vlažna.

Biljka traži mnogo sunca i često orošavanje. Posle cvetanja možete pustiti da biljka lagano ugine, tj. da se vegetativni deo potpuno osuši. Saksiju sklonite na tamnije mesto i ne dirajte je do proleća. Na proleće gomolje posadite u novu svežu zemlju.

Eucornis bicolor - ananas ljiljan - ako se gaji u saksijama, sadi se tako da vrh lukovice bude u nivou površine supstrata. Saksije treba držati na terasi ili u basti u periodu proleće-jesen, a u toku zime luko¬vice mogu ostati u saksijama bez zalivanja, na hladnijem mestu (6-10 stepeni). Budjenje lukovica je krajem februara i početkom marta, što treba imali u vidu zbog presadjivanja. Umereno se zaliva dok se ne pojave listovi, a zatim se zalivanje povećava. Gajen u saksiji, Eucornis cveta krajem proleća. Sadnjom u baštu lukovice se bolje razvijaju.

Ukrasni ljiljan - Agapanthus cveta tokom maja u juna. U zavisnosti od sorte, stabljike porastu i do 40 cm. Na sunčanim staništima ova vrsta ljiljana svake godine cveta sve raskošnije. Treba je zalivati umere¬no da podzemni deo biljke ne bi istrulio. U sezoni, od marta do avgusta, treba je prihranjivati tečnim djubrivom za saksijske biljke. Tokom zime treba da bude na temperaturi 5-8 stepeni.

Suzana Kljajić