Kupila sam lukovice ismene festalis sprekelija i sparaxis. Mogu li da ih ostavim napolju da prezime ili moram da ih najesen premestim u zatvoren prostor?

Borbala Kovač

Himenokalis Festalis je višegodišnja lukovičasta biljka, s lukovicom do 10 cm u prečniku. Cveta od maja do septembra, često dva puta, a period mirovanja je u toku zime. Ovoj vrsti himenokalisa listovi odumiru u vreme mirovanja lukovice. Uglavnom se gaji kao baštenska biljka. Traži svetlo ocedno mesto u bašti, zaštićeno od vetra i najjačih direktnih sunčevih zraka.

Ujesen lukovice treba da izvadite iz zemlje i preko zime da ih čuvate na prohladnom i tamnom mestu. U predelima sa blažom klimom lukovice mogu da prezime i u bašti, uz deblji sloj malča i zaštitu od preterane vlage preko zime.

Lukovice u martu možete da zasadite u manje saksije i držite na temperaturi od oko 20 stepeni. Lukovice mogu da prezime i u saksijama ili pokrivene tresetom. Isto važi i za Sparxis, jer nije rustičan i vrlo lako može da istruli. Ako i preživi zimu, može da se dogodi da ne cveta na proleće. Možete da ih sadite u bašti sa debelom zimskom zaštitom (zaštićen položaj i pod uslovom daje zemlja dobro drenirana). Možete da ih zasadite i u saksiju, koju ćete tokom zime držati pored prozora i na proleće ih posaditi u baštu direktno.

Suzana Kljajić, dipl. inž. poljoprivrede za zaštitu bilja i fitopatolog “Garden centra”