Začinske biljke su idealan početak i za baštovane početnike - lake su za uzgajanje, nemaju puno zahteva a glavni cilj nisu rekorderski rezultati već mirišljava terasa i joj mirisniji obroci - nećete pogrešiti koju god da kombinaciju odaberete!

  • Bosiljak (Ocimum basilicum) je izuzetno ukusan u kombinaciji s paradajzom, ali služi i kao začin u sosovima, jelima od mesa i ribe.
  • Čubar (Satureja hortensis) čini jela ukusnijim. Odličan je u sosovima, salatama i jelima s pečurkama.
  • Mirođija (Anethum graveolens) ide u salate s krastavcem, a obavezno s tikvicama i graškom. Koristi se i za pripremanje kiselih krastavčića.
  • Estragon (Artemisia dracunculus) je ukusan u jelima od živinskog mesa, zečetini i jagnjetin, ali i s jelima od ribe, na pici ili u pirinču.
  • Krbuljica (Anthriscus cerefolium) nije samo glavni sastojak supe od krbuljice već i u jelima s ribom, šparglom ili krompir-salati.
  • Majoran (Origanum majorana) ima odličan ukus na mesu, pačetini, guščetini, stavlja se u ragu, mleveno meso, jela od ribe i u različite supe.
  • Melisa (Melissa officinalis) daje lepši ukus salatama, sosovima, supama, omletu, jelima od jagnjetine, divljači i ribe.
  • Origano (Origanum vulgare) odlično ide s maslinama, ovčjim sirom, paradajzom, jelima od mesa i pečenom ribom, a neizostavan je na pici i u pasti.
  • Peršun (Petroselinum crispum) se koristi kao začin u mnogim jelima, može da služi za dekorisanje supa i salata i veliki je izvor vitamina C.
  • Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) čini povrće, jagnjetinu, zečetinu, svinjetinu, divljač i živinsko meso još ukusnijim.
  • Žalfija (Salvia officinalis) je začin za jela s pečurkama, zečetinu, meso s roštilja i grašak. Odličan je dodatak filu za slatke palačinke.
  • Vlašac (Allium schoenoprasum) dobro se slaže uz krem-sir sa začinskim biljkama, uz jaja, ribu, meso i salatu, a služi i kao jestiva dekoracija.