Plavo cveće čini baštu većom i prostranijom. U njoj se tada ogleda nebo dok se pogled pruža u daljinu. Upravo sada u proleće muskari (Muscari) nas uvek obraduje božanstvenim plavim tonovima. Nizak rast učinio je ove lukovice gustim pokrivačem tla: ukoliko im se dopadne stanište, brzo se rašire i formiraju bujne cvetne tepihe.

Jedan do drugog pojavljuju se grozdovi i tkaju blistave trake i cvetna mora, koja posle dugih sivih nedelja zime u baštu unose malo boje. Ispod ukrasnog žbunja i drveća muskari je pronašao dobre uslove.

PROČITAJTE JOŠ: Pripremite lukovice za sledeću sezonu

Pre pojave listova na drveću ova biljka dobija dovoljno sunca i mesta da se raširi. Takođe se pobrinula i za čarobne efekte ukoliko se zasadi duž staza ili kao ogradica oko leje. Vesnike proleća tada razdvajaju perene za leje, koje će se nesmetano razviti kada prođe cvet muskarija.

Najbolji partneri u leji za muskari su lukovice visokog rasta: ranocvetajuće lale kao što su lokvanj-lale (Tulipa kaufmanniana) ili narcisi izgledaju prelepo u plavom cvetnom moru. I u saksijama i posudama muskari izgleda lepo, a one mogu da se rasporede svuda gde nedostaje boja – bilo to na stolu na terasi bilo pored mesta za sedenje. Kao biljka u saksiji nalazi se u ponudi tokom cele godine. Isto tako lako možete u jesen da zasadite par lukovica u bilo koju drugu saksiju.

PROČITAJTE JOŠ: Amarilis od lukovice do cveta

Pored plavih cvetova s raznim prelivima i nijansama postoje i sorte muskarija belih cvetova. Glavna faza cvetanja počinje u martu i aprilu. Izuzetak je Muscari azureum: ovaj ranoranilac otvara plave i bele cvetove (sorta „Album”) već u februaru. Drugo cvetanje tipično je za Muscari comosum, koji je poznat i pod nazivom perasti zumbul. On ne samo što privlači izgledom već iskače iz uobičajenog i svojim kasnim cvetanjem u maju i junu.

Postići veličanstvene efekte s muskarijem ne predstavlja problem. Kada se jednom zasadi (lukovice se sade u jesen u zemlju na dubinu od 10 cm), ova prolećna cvetnica raste pouzdano i brzo se širi. Važno je da je ništa ne ometa. Svake godine prihranjujte je kompostom, a više nege i nije potrebno. 

Muskari brzo raste i bez problema se raširi, a tako grupisan priređuje posebnu igru. Pri tom se prve biljke moraju zasaditi na odgovarajućem mestu u bašti: najprikladnija su mesta na obodu livada, ispod ukrasnog žbunja i drveća ili između odgovarajućih perena. Lukovice više vole suvo propusno zemljište kao i toplotu i svetlost.

Dopadne li im se stanište, razmnožavaće se same od sebe i obrazovati sitne ćerke lukovice, koje će se sve više širiti. Posebno se lako razmnožava armenijski muskari.

Izvor: Moja lepa bašta