Više o ovim biljkama saznali smo u razgovoru s Branislavom Kraljevićem, predsednikom beogradske sekcije “Društva kaktusara Srbije”, koje postoji još od 1994. godine.

Pitanje: Opšte mišljenje je da kaktuse nije teško gajiti. Da li je to tačno?
Odgovor: To je tačno. Najveći broj vrsta kaktusa se veoma lako gaji i preživljava i u najposnijoj zemlji. Ali pravilo broj jedan je da se kaktusi ne polivaju od oktobra do aprila, praktično ni malo. U aprilu se biljke presadjuju ako je to potrebno, a to znači ako je posuda premala odnosno mart-april je period za pripremu kaktusa za cvetanje i rast. Ovo se odnosi na biljke koje žive i rastu u kući i stanu, dok u staklenicima period cvetanja i rasta počinje mnogo ranije.

Pitanje: Koje su njihove najvažnije potrebe?
Odgovor: Najvažnije je da se kaktusi u aprilu iznesu na balkone, terase i u bašte i zaštite prvih nedelju dana od jakog sunca.

Pitanje: Da li moraju da se djubre i koliko često?
Odgovor: Mogu da se djubre,ali nije neophodno, jer su ovo veoma skromne i otporne biljke. Ako se redovno presadjuju, djubrenje nije neophodno, a ako ih ipak želimo prihranjivati, onda to moramo uraditi sa specijalnom prihranom za kaktuse.

Pitanje: Kako izgleda optimalno mesto za kaktuse u sobi?
Odgovor: Mesto na prozoru gde bar 2–3 sata dnevno ima sunčeve svetlosti.

Pitanje: Koliko im je neophodna svetlost?
Odgovor: Kaktusima i drugim sukulentima je neophodna sunčeva svetlost, ali količina svetlosti zavisi od vrste. Većina kaktusa i sukulenata traži veoma mnogo svetlosti, ali zato postoje vrste koje mogu da se gaje i u senci.

Pitanje: Navedite nekoliko vrsta kaktusa koji se lako neguju u zatvorenom prostoru, čak iako mesta nisu idealna.
Odgovor: Na svetlom, ali ne sunčanom mestu, na severnoj strani uspevaju vrste iz familija kao što je Haworthia, Gasteria i Ephyphilum.

Pitanje: O čemu treba voditi računa da bi kaktusi stalno cvetali?
Odgovor: Kod klasičnih kaktusa kao što su Mammillaria i Rebutia neophodan je hladan, suv zimski vazduh. Sorte Notocactus, Parodia i Gymnocalycium, koje stoje tokom cele godine na zagrejanoj prozorskoj dasci, cvetaju, naravno ako se zimi količina vode svede na minimum. Zapravo se i ne preporučuje zimsko zalivanje kaktusa.

Pitanje: Koliko često je potrebno presadjivanje? Da li je kaktusima potrebna specijalna zemlja?
Odgovor: Ukoliko je biljka prerasla saksiju ili je čak saksija pukla, biljku presadjujemo. Inače i kaktusi i sukulenti mogu godinama da se ne presadjuju a da pritom veoma lepo napreduju i cvetaju. Različitim vrstama kaktusa odgovara različita zemlja. Tako npr. Astrophytum voli bazno zemljište, dok druge vrste (Mammillaria) vole kiseli supstrat.