Ponekad je zovu i sirotinjska orhideja… ali popularnost ove jednogodišnje cvetnice toliko raste da joj možda više pristaje drugi nadimak - cvet leptira.

Privlači i ove insekte kao i brojne baštovane. Shizantus ili seoska orhideja (Schizanthus wisetonensis) treba orezati posle prvog cvetanja pa će onda cvetati neumorno celog leta. Ubrani cvetovi izgledaju vrlo lepo u vazi gde će ostati sveži i po deset dana, nalik minijaturnim orhidejama.

PROČITAJTE JOŠ: Lisnodekorativne begonije: Begonia rex, L´escargot, tigrasta begonija

Ne prijaju joj nikakvi ekstremi - ni previsoka temperatura  ni velika hladnoća. Shizantus voli sunčana svetla, osim ukoliko je reč o području s izuzetno toplom klimom. U tom slučaju bilo bi bolje da ga stavite u senku čime ćete produžiti sezonu rasta.

Nije lako uzgajiti ovu biljku iz semena i treba biti strpljiv jer klijanje traje i do mesec dana. Ako kupite rasad, odaberite skladno razvijene primerke i u leji ih posadite u razmaku od po 30 cm. Zalivajte ih redovno, tako da zemljište bude vlažno tokom leta i sve do rane jeseni. Prihranjujte ih na svakih dve nedelje.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta