Poštovana gospođo Petronijević,  

Molimo vas da nam pomognete u uređenju dnevnog boravka u našem stanu. Želimo da imamo i manji trpezarijski sto, ali kako god pokušamo, ne uspevamo da ga uklopimo. Stan je u potkrovlju, tačnije deo koji je označen ima mansardni krov, a ostalo je pod ravnim plafonom.

Ne sme da se ruši nijedan zid, čak ni oni kraći, jer se u njima nalaze stubovi koji drže krov. U stanu živimo s dvanaestogodišnjim sinom.

Unapred zahvalni, 
Petar i Mirjana Živković

Beograd 

Poštovani Živkovići,

Da biste sve funkcije smestili u ovaj mali prostor, pre svega treba da skratite kuhinju. Time dobijate mesto za trpezarijski sto, koji ima klupu i dve pokretne stolice. Ovakvo rešavanje sedenja za stolom daje kompaktnost minimalnom prostoru za trpezariju. Kuhinja je mala, ali funkcionalna, pult i radni deo ispod njega daju dodatnu radnu površinu i prostor za odlaganje. Kuhinju i trpezariju obavezno odvojite kratkim zidom pune visine. Korišcenjem već postojećeg prostora za TV dobija se vizuelni osećaj većeg prostora i koristi hodnik kao deo dnevne sobe. 

U galeriji slika možete pogledati naše rešenje.

Olivera Petronijević,
vlasnica studija MSPRO za projektovanje,
dizajn i završne radove u građevinarstvu

LepaiSrecna Kada je stan izuzetno mali, a pritom nijedan zid ne sme da se ruši čini se da su tradicionalni porodični ručkovi nemogući. Međutim, jedna klupa za sedenje mogla bi da reši problem.