Stan ima 72 kvm sa terasom, jednosoban i smešten je u starogradnji, u ekstra zoni u samom centru Subotice, sa predivnim pogledom na park ispred katedrale. 

Radove oko sanacije zidova (osim krečenja i postavljanja kružnih ukrasa u hodniku), keramičarske i radove na menjanju električne i vodovodne instalacije su radili majstori. 

PROČITAJTE JOŠ: Za ljubitelje rustike: tradicionalna kuhinja od drveta i kamena

Takođe je krevete, stolice, luster u kuhinji i držače za peškire u kupatilu, dakle sve od kovanog gvožđa, napravio kovač. 

"To jeste trajalo nedeljama, ali je moj suprug bio veoma posvećen i strpljiv", piše nam Ruža. "Kuhinja je iskorištena stara, drvena, koju smo bojili akrilnim bojama. Vrata na svim plakarima su nekada služili kao zaštita na prozorima - to su takozvane šalukatre."

Sve ostalo je uradila Ruža Skenderović sa suprugom, kako i sama naglašava - amaterski! Rezultat je, kao što ćete i sami videti fantastičan. Na plafone je samo postavljena izolacija, nismo želeli da se spuštaju, jer smo hteli da ostane u tom nekom, pomalo rustičnom duhu. Parket je originalan, jedino što je izvađen, postavljena je izolacija, pa je vraćen i premazan uljem za zaštitu drveta. Stolarija je takođe originalna, ali je skidana sva boja do zdravog drveta i takođe sve  zaštićeno uljem i postavljene kvake od kovanog gvožđa. 

PROČITAJTE JOŠ: Trpezarijski sto iz snova za sve ljubitelje rustike

Komoda u kuhinji, koja služi kao ostrvo-šank, bila je obična drvena komoda, kojoj je dodat gornji deo, promenjene nožice i od medijapana napravljene fioke-kutije. Obojena je akrilnom belom bojom i ukrašena transfer tehnikom. Isto je učinjeno i sa komodom u kupatilu. Na radne površine su postavljene keramičke pločice. 

Noćni ormarići i ormarići u uglu kuhinje su bili pred bacanjem u otpad. Zato su sada temeljno očišćeni šmirglanjem, pa bajcovani. Zatim je naneta akrilna podloga, pa još malo kreativnog šmirglanja i akrilni zaštitni sloj laka. I, naravno, postavljeni su novi okovi.

PROČITAJTE JOŠ: Vikendica iz bajke: rustika i tradicionalni detalji za ljubitelje prirodnog enterijera

Zid u hodniku je ukrašen krugovima isečenim od stirodura, koji su silikonom zalepljeni za zid, izgletovani i okrečeni. Bračni par Skenderović je mnogo toga sam uradio: napravili su i okvire za ogledala u spavaćem delu sobe i u  hodniku, kao i okvire za slike - a autor radova suvim pastelom je Ruža lično! Ona je sašila i jastučnice, presvlaku za sedišta...  Za pod na terasi iskorišćene su stare daske - ne baš najboljeg stolarskog kvaliteta ali savršeno rustične za bosonogo uživanje na prostranoj terasi tokom leta...

"Moram priznati da smo uložili mnogo vremena i truda, ali takođe naglašavam da je kod ovakvih radova znatno potrebnija mašta, kreativnost i dobra volja, nego novac. Ne propuštam "Moj stan" ni slučajno, čak bih rekla da su mi ideje iz istog bile podstrek za ovakav poduhvat, a i Internet je izvor mnogih dobrih ideja, pogotovo za izvođenje raznih vrsta radova za koje nismo ni svesni da ih možemo i sami uraditi", kaže gospođa Skenderović.

SVE SLIKE POGLEDAJTE U FOTO GALERIJI!

Tekst: Ruža Skenderović

Izvor: Lisa / Moj stan

LepaiSrecna Bračni par Skenderović uredio je pravi rustični raj u srcu Subotice! Pogledajte...