Da li postoji savršen dom?

I koliko košta? 

To verovatno sebi mogu da priušte oni vrlo, vrlo bogati... 

To je verovatno dom po svim mogućim merilima, pravilima, propisima, u kome su sadržana sva arhitektonska znanja i kreativnost, sva moguća tehnička i tehnološka rešenja...

Da li on postoji i koji su to srećnici koji sebi mogu da ga priušte? 

VIŠE: Vodič za savršeno organizovan dom: tajni plan za 7 dana sređivanja najvećeg nereda u kući

E pa, dragi moji, moram da vas razocaram: pošto ne postoje savršeni ljudi, savršeni srećnici pa ni savršeni bogataši, isto tako ne postoji ni savršen dom! I tačka.

Idealno ne postoji 

Dakle, kao što svakom od nas ponešto fali i manjka, tako i svakom domu ponešto fali i manjka. Tako đe, kao i mi sami, naš dom poseduje i vrline i mane. Samo je pitanje koje su mu vrline a koje mane. A to opet zavisi od nas samih. Mi kreiramo svoj dom.

Mi mu dajemo dušu, telo, mozak. Naš dom liči na nas! Ako ne čitate knjige, vaš dom neće imati biblioteku. I to je u redu. Niko nije savršen. Ali zato možda ima prelepu terasu sa bambusovom garniturom za sedenje, znači, volite da se družite, da uživate, imate rituale odmaranja i druženja. I to je u redu.

VIŠE: Renoviranje iz snova: kako je od garaže napravljena savršena garsonjera od 40 kvadrata (FOTO + VIDEO)

Možda nemate kvalitetnu opremu za slušanje muzike, ali ako vam to nije važno, nemojte se ni truditi. Možda vam nameštaj nije previše kvalitetan ni udoban, ali zato imate savršen pogled kroz prozor. I obrnuto. Da ne podsećam na odlične stanove u lepim zgradama i otmenim ulicama u kojima nemamo gde da parkiramo automobil! Na kraju, čak i ako je neki dom blizu savršenstva, komšije odozgo stalno se sva đaju i prave buku, a komšije ispod imaju decu tinejdžere koji vole glasnu muziku...

Mane su deo doma i života

Čak i super vile koje gledamo na stranim kanalima, koje se protežu na rubovima stena iznad okeana, sa staklenim zidovima, obasjane suncem, sa bioskopskim salama i bilijar sobama – imaju svoje mane. Samo ih vešto prikrivaju i nikako ih neće prikazati u svojim prezentacijama na TV-u.

Baš isto kao i ljudi... Mane svog doma znaju oni koji u njima žive, kao što znaju i sopstvene mane. Ali poenta je u tome da se i mane mogu voleti. Kao i kod ljudi – kada nekog volimo, volimo ga sa svim njegovim vrlinama i manama. Isto je i sa domom u kome živimo.

Igor Jovanović, arhitekta

Izvor: Lisa / Moj stan