Industrijski stil u enterijerima definitivno je u modi. Međutim, ukoliko opremate prostor u novogradnji malo je verovatno da ćete da zidovima zateći opeku. Stoga, postavite je sami! I to na karakterističan zid.

Cena dekorativne opekem koja je postavljana u ovom primeru, iznosi oko 40 evra/m2 dok je za fug masu, koja pokriva 15 m2, izdvojeno oko 120 evra što znači da je cena po kvadratu 8 evra. Cena postavke iznosi 15 evra po kvadratu a u cenu je uključen i materijal za lepljenje. Suma sumarum, ukupna cena dekorativne opeke na zid košta oko 63 evra/m2.

PROČITAJTE JOŠ: Kako se postavlja i koliko košta EPOKSI SMOLA: sve o kvalitetnom i dekorativnom materijalu za oblaganje podova

Naravno, postoje i jeftinije varijante dekorativne opeke čija se cena kreće oko 20-25 evra/m2

Debljina dekorativne opeke je oko 2 cm i na nju se sa zadnje strane pažljivo nanosi lepak, uglavnom fleksibilni, jačine C2. Lepak je potrebno da je normalne gustine ukoliko je zid ravan. Ukoliko na zidu postoje veće neravnine, potrebno je da lepak bude nešto gušći pošto je potrebno da se nanese veća količina lepka. 

Dekorativna opeka se uglavnom postavlja smaknuto za pola širine. Sredina listele se postavlja na mesto fuge donjeg reda. 

Za pravljenje jednakih odstojanja može se koristiti armaturna šipka od 8 illi 10 mm ili drvene odstojnice. Armaturna šipka pogodna je jer se može koristiti više puta. 

Preporučuje se da izvodi za utičnice i prekidače pozicioniraju na sredini reda opeke kao što je to izvedeno na slici ispod. 

Nastavak uputstva za postavljanje dekorativne opeke na zid pročitajte na sledećoj strani!