Ennterijer i atmosfera doma snažno utiču na naše raspoloženje i život. Iako se najviše istraživanja o korišćenju neuroarhitekture odnosi na javne ustanove, to ne znači da takve savete za uređenje ne možemo primeniti i u svom domu da bismo se osećali mirno, srećno i opušteno

Svetlost - Dok bi prostorije poput kuhinje i dnevnog boravka trebale obilovati dnevnim svetlom, za spavaću sobu je važniji mrak jer čak i mala količina svetla (npr. koje emituju elektronski uređaji) može omesti lučenje melatonina. Bez tog hormona pospanost ne nastupa u vreme prikladno za spavanje, zbog čega ostajemo dulje budni i propuštamo vredan deo sna. Zato dobro zamračite prostoriju u kojoj spavate, a televizor i ostale elektroničke uređaje premestite u drugu prostoriju.

Oblici - Istraživanje s Harvarda pokazalo je da u prostorijama s nameštajem ravnih i strogih linija i oštrim ukrasnim predmetima osećamo opasnost i negativnost. Nasuprot tome, nameštaj ili ukrasi zaobljenih linija stvaraju osećaj prijatnosti i zadovoljstva. Istraživanje s Kalifornijskog fakulteta čak je pokazalo da zaobljeni nameštaj i dekoracije jače stimulišu moždanu aktivnost od pravouglih. To ne znači da trebamo urediti stan prema katalogu iz 70-ih godina, dovoljno je da nekoliko detalja bude zaobljenih linija, na primer, da na pravougli sto stavite okruglu vazu ili okruglim jastucima ublažite ravne bridove kauča.

Zašto treba svaka kuća da ima bar jednu biljku - otkrijte na sledećoj strani!

PROČITAJTE JOŠ:

FENG ŠUI upozorenje za srećan dom: ove slike i ukrase treba da izbacite iz kuće ODMAH

6 grešaka koje smanjuju već mali stan: ovi praktični trikovi učiniće da stan izgleda veće za nekoliko kvadrata (FOTO)

10 super saveta za udobniji mali stan: kako da vaš dom izgleda prostrano i veće (FOTO)