Ukoliko želite da pravite američki plakar po meri, a niste sigurni koliko to košta – na pravom ste mestu! Jasno je da su gotovi garderoberi iz salona nameštaja jeftiniji jer se pravi industrijski i u standardnim dimenzijama, ali pravo pitanje je šta sve utiče na formiranje konačne cene za plakare rađene po dimenzijama vaših prostorija.

Plakari se najčešće prave od univera i MDF-a. Korpusi, to jest, unutrašnjost ormana se uvek izvodi od univera dok frontovi mogu biti i od MDF-a, ogledala ili u kombinaciji ovih materijala. Najjeftiniji su oni plakari izvedeni u celosti od univera dok su oni sa frontovima od ogledala ili od MDF skuplji.

PROČITAJTE JOŠ: Moderan nameštaj za mali stan: plakar koji se ne vidi

Ukoliko su frontovi od ogledala ili od MDF-a (medijapana), koji može biti bojeni ili furnirani, cena je veća za oko 20% u odnosu na univer.

Veliku ulogu u konačnoj ceni plakara imaju i unutrašnje podele. Cena nije ista ukoliko se u unutrašnjosti nalaze štangle za kačenje, police ili fioke. Najjeftiniji plakari su oni koji u svojoj unutrašnjosti imaju šipke za kačenje vešalica, dok su oni sa fiokama i policama na izvlačenje najskuplji.

Učešće u ceni takođe ima i vrsta okova. Izbor jeftinih pa samim tim i nekvalitetnijih okova značajno će oboriti cenu, ali i kvalitet plakara pa na ovo trebate obratiti pažnju kada ugovarate izradu plakara po meri.

Naravno, plakari se razlikuju po načinu otvaranja. Ukoliko izaberete plakar sa kliznim vratima to će biti skuplje rešenje nego ono sa vratima koja se otvaraju na šarke.

Cena američkih plakara se računa po metru kvadratnog fronta. To znači da je, na primer, za zid širine dva i visine 2,5 metara potreban plakar površine 5 metara kvadratnih.

PROČITAJTE JOŠ: Udobna spavaća soba od male prostorije: 5 odličnih dizajnerskih trikova

Plakar koji se izrađuje po meri od univera i sa otvaranjem na šarke košta oko 120 evra/m2 što za naš orman iz primera znači oko 600 evra. Ukoliko plakar ima i klizna vrata, cena je nešto veća zbog mehanizma i kreće se oko 135 evra/m2.

Najeftiniji je plakar je onaj od belog univera sa otvaranjem na šarke i sa štanglama za kačenje garderobe. On košta 90 evra po kvadratu. Najskuplji su klizni plakari od MDF-a, sa fiokana i najkvalitetnim okovom čija cena dostiže i 200 evra/m2.

Tekst: Sonja Brstina

Prilagođeno sa: Gradnja