Pisanice su uskršnja jaja iz Ukrajine koja su ukrašena na tradicionalan način i običaj je da se za vreme Uskrsa vide na trpezi ukrajinskih domaćica. Naime, jaja su ukrašena uz pomoć voska, posebnim alatom, a šare na njima su tradicionalne šare iz ukrajinske kulture. Pisanice su često ukrašene različitim linijama i geometrijskim figurama poput kvadrata i trouglova. 

Svaka figura na jajetu ima određeno značenje, pa tako trougao simbolizuje Sveto Trojstvo, tačke predstavljaju Bogorodičine suze, dok spirale simbolizuju večnost. Pisanice se ukrašavaju i biljnim motivima koji takođe imaju značenje, pa cveće predstavlja lepotu i mudrost, voće odanu ljubav, a klas pšenice blagostanje. Životinjski motivi se retko oslikavaju, a predstavljaju snagu i zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ: Sve o Uskrsu: recepti, farbanje jaja i običaji

Poput motiva i boje na pisanicama imaju određena značenja, kao i specifična kombinacija boja. Na primer, kombinovanje crvene i bele boje simbolizuje poštovanje, dok kombinacija crne i bele označava žalost. 

PROČITAJTE JOŠ: Uskrs - FARBANJE JAJA: šaranje jaja krep papirom (FOTO)

Pisanice se oslikavaju batik tehnikom, tojest tehnikom ukrašavanja pomoću voska. Prvo se voskom iscrtavaju linije, odnosno crteži, pa se kasnije praznine popunjavaju bojom. Iako u svakom delu Ukrajine postoje različiti načini ukrašavanja jaja, ovaj je tradicionalan i najviše zastupljen. U Ukrajini je običaj da se na dan Uskrsa ova jaja poklanjaju svešteniku i deci, dok neudate devojke jaja poklanjaju mladićima prema kojima gaje simpatije.

OSTALE FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI U FOTO-GALERIJI!

Tekst: Teodora Andrić

Izvor: Lisa

LepaiSrecna Ako želite da vaša uskršnja trpeza izgleda živopisno, a da vam jaja budu prava mala umetnička dela, onda ukrasite jaja poput domaćica iz Ukrajine...