Gotovo svaka žena u ormaru skriva omiljeni par odeće ili obuće za koji je vezana i još uvek nije spremna zauvek da ga ukloni iz ormara. Uz pomoć ovih jednostavnih trikova, možda nećete niti morati. Saznajte kako sa štikli možete da ukloniti ogrebotine, mrlje i da vratite boju i svežinu.

1. Mrlje na prevrnutoj koži (veluru)

Ako su vam se omiljene štikle od velura namočile na kiši i pojavile su se na njima mrlje, upotrebite blagu turpiju za nokte. Pričekajte da se cipele osuše pa turpijom lagano iščetkajte mrlje od vode. Nakon toga cipele prebrišite pamučnom krpom i poprskajte sredstvom za održavanje brušene kože.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da operete tiganj od zagorelog jela bez ribanja i deterdženta

"Ogrebotine i mrlje na koži možete ukloniti uz pomoć štapića za uši i vazelina. Štapić umočite u vazelin i njime premažite mrlju na cipeli. Lagano trljajte dok ogrebotina ne postane gotovo nevidljiva."

2. Za glatku kožu

Tvrdokorne mrlje s glatke kože možete ukloniti uz pomoć četkice za zube i alkoholnog sirćeta. Alkoholno sirće natočite u plastičnu čašicu i u njega umočite četkicu za zube.

Četkicom temeljno iščetkajte mrlje i ogrebotine i po potrebi ponovite postupak. Nakon što su mrlje nestale, cipele prebrišite čistom, vlažnom pamučnom krpicom i premažite sredstvom za zaštitu kože.

PROČITAJTE JOŠ: 5 saveta za život s neurednim partnerom

3. Za lakiranu i običnu kožu

Ogrebotine i mrlje na koži možete ukloniti uz pomoć štapića za uši i vazelina. Štapić umočite u vazelin i njime premažite mrlju na cipeli. Lagano trljajte dok ogrebotina ne postane gotovo nevidljiva.

Želite li osvežiti kožu i učiniti je kao novom, cipele detaljno premažite hidratantnim losionom za telo. Malo losiona nanesite na pamučnu krpicu i premažite cele cipele. Koža će upiti losion i postati blistava i sveža.

Izvor: Zadovoljna