Moderna vila veličine 1400 metara kvadratnih nalazi se u luksuznom skijalištu Aspen, u Koloradu. Ona koristi sopstvenu energiju za grejanje.

Drvo je korišćeno kao glavni element u izgradnji.

Vila je projektovala američka firma "Vursanger arhitekte" koja se diči svojim radom u izgradnji jedinstvenih stambenih objekata. Oni su u projektovanju geotermalne vile posebnu pažnju poklonili zaštiti životne sredine.

PROČITAJTE JOŠ: 4 odlične ideje za renoviranje kupatila: drvo, vintidž, mermer i keramika

Prilikom gradnje naročito su vodili računa o položaju i rasporedu prostorija. Dnevna soba, u kojoj se provodi najviše vremena, okrenuta je ka jugu a ogromni zidovi su od stakla. Tako je obezbeđen i veliki priliv sunčeve energije.

Vrlo luksuzan enterijer ove kuće krasi kameni zid. On se prostire na svim nivoima kuće i nije postavljen slučajno. U njemu se dugo zadržava toplota iz kamina, jer je on zapravo dimnjački kanal, obložen kamenom.

Spavaća soba nalazi se na severu, pa su u njoj ugrađeni mali prozori, kako se prostorija ne bi hladila. Ovu sobu krasi prelepi pogled na visoke planine.

Ono što održava toplotu u ovoj vili jeste geotermalni instalacioni sistem. Takav sistem koristi toplotu iz zemlje, jer je njena temperatura na određenoj dubini konstantna tokom cele godine. Potom je toplotna pumpa prepumpava u prostorije vile, kućni prilaz i bazen, zagrevajući je za vreme hladnih zimskih dana i hladeći je za vreme leta, bez iscrpljivanja goriva.

Pogledajte galeriju slika geotermalne vile...

PROČITAJTE JOŠ: Sve što treba da znate o kaminima

Izvor: Lisa

LepaiSrecna Geotermalni instalacioni sistem u ovoj vili zagreva kućni prilaz, bazen i vilu za vreme hladnih zimskih dana i hladi je tokom leta, bez troška za gorivo!