"Ako kažem da mi Novi Sad teče venama, neću preterati, ali ako prođemo na konkursu za kupovinu kuće na selu, nećemo žaliti za gradom. Imam utisak da u gradu mladost brže prolazi. Živimo na relaciji posao - iznajmljeni, skučeni stan - kafić i nezadovoljni smo. Čekamo bolje vreme, a ono ne dolazi", obkašnjava Novosađanin Nikola M. (34) i njegova šest godina mlađa supruga Dana.

VIŠE: Šansa za mlade bračne parove: milion dinara za kupovinu kuće na selu

Ovaj par samo je jedan od oko 300 parova koji su konkurs Pokrajinskog sekretarijata za privredu i zapošljavanje za otkup kuća na selu oberučke prihvatili. Spremni su da gradsku adresu zamene seoskom.

VIŠE: 5 najvažnijih feng šui pravila pre preseljenja u novu kuću

Obezbeđeno je budžetskih 40 miliona dinara za najmanje 40 seoskih kuća. Uz uslov da vrednost kuće koju je mladi par pronašao ne prelazi milion i po dinara, s tim što pokrajina obezbeđuje milion, a novi vlasnici ostatak novca.

Među preciziranim uslovima je i da par živi u bračnoj ili vanbračnoj zajednici najmanje godinu dana. Gornja granica starosti je 40 godina, barem jedan supružnik mora biti zaposlen, na svom imenu ne mogu imati upisanu nepokretnu imovinu. Ne smeju ni da budu u srodstvu sa prodavcima kuća na selu.

"Početkom naredne nedelje počećemo da razmatramo prispele prijave, a pred nama je obiman posao" kaže resorni pokrajinski sekretar Miroslav Vasin. - Stručna komisija će posetiti sela u kojima se nalaze odabrane kuće i proceniti njihovu vrednost.

Bračni parovi koji budu ispunili uslove da uđu u kvotu 40, potpisaće ugovor kojim se obavezuju da će najmanje deset godina živeti u toj kući. Po isteku tog roka, kuća postaje njihovo vlasništvo. U slučaju da požele da se ranije isele iz kuće, pokrajinska vlada aktiviraće hipoteku i tu kuću dodeliti drugom paru.

Ceo proces trebalo bi da bude okončan u naredna tri meseca, a prva useljenja biće moguća u maju. Vasin naglašava da će sve u vezi sa konkursom biti dostupno javnosti. Na sajtu sekretarijata biće narednih dana objavljena imena kandidata i njihovi bodovi.

Ishod konkursa nestrpljivo iščekuju Gordana Vukov (27), njen godinu dana stariji suprug Dragan Mrđa (28) i njihovi sinovi Milan (7) i Dimitrije (2). Žive u Kaću, a imaju želju da ostanu na selu. Našli su kuću za 8.000 evra u dvadesetak kilometara udaljenom Mošorinu.

"Želimo deci da priuštimo barem odrastanje na selu, jer ništa lepše od toga" kaže Gordana.

"Želimo da uzgajamo povrće, živinu... Nećemo morati sve da kupujemo, a hranićemo se zdravije".

Sličan motiv, ostanak na selu, imaju Ana (32) i njen suprug Predrag Matić (33) iz Kulpina. Njih četvoro žive u kući sa njenim roditeljima i bratom i krajnje je vreme da se osamostale. Našli su kuću u istom mestu za 6.500 evra. Nadaju se da im to što žele da ostanu baš u svom selu, neće umanjiti bodove na konkursu.

Akcija pokrajinske vlade samo je kap koja treba da oživi "more" napuštenih kuća u Vojvodini. Njih je na desetine, precizne evidencije nema. Jer neke su kuće zaista napuštene, a neke vlasnici i naslednici samo povremeno obilaze.

U bačkim mestima Đurđevo i Šajkaš kažu da imaju 100 do 130 staračkih kuća za prodaju, ali potencijalnih kupaca decenijama nije bilo, do poslednjih meseci, kada je raspisan konkurs.

Slična slika u gotovo svakom selu, s kraja na kraj Vojvodine - sokaci prazni i tihi. Malo je dece, mladih ljudi gotovo i nema. Otišli su u grad za naukom, ili za poslom. Vreme je za povratak.

"Kada je krenula naša akcija, vlasnici seoskih kuća u pojedinim selima počeli su da podižu cene, neki i da ih udvostručuju" kaže Vasin.

"To nije korektno i najlepše ih molimo da to ne rade u narednim našim sličnim akcijama", završava ministar Vulin.

Tekst: J. Simić

Izvor: Novosti