1. Pazite na veličinu 

O veličini tepiha nikako nemojte odlučivati u prodavnici i ne dozvolite da zbog lepote i dizajna kupite preveliki ili premali tepih. Izmerite tačnu veličinu prostora koji želite da tepih pokrije i nemojte kupovati nešto što vam ne odgovara u nadi da ćete "već nekako" smisliti kako da ga uklopite.

VIŠE: Kako da najbolje očistite tepih: 3 domaća sredstva za blistave i mirisne podne prostirke

2. Razmislite o materijalu i sobi za koju kupujete

Izbor materijala je veliki pa pre odlaska u salon tepiha dobro razmislite koji materijal najbolje odgovara vašem stilu života i navikama porodice. Tepisi mogu biti tradicionalni od vune ili pamuka, ali i od bambusa, lana, jute.

Tepisi od jute otporniji su kao i sintetički tepisi koji su jeftiniji i ne upijaju nečistoće. Sintetički tepisi dobar su odabir za ljubitelje ljubimaca, ali i za one koji žele jednostavno održavanje tepiha. Tepisi od vune i pamuka daće toplinu prostoru, ali budite oprezni jer lakše upijaju nečistoće, pa razmislite koju prostoriju u stanu želite da obogatite njima.

VIŠE: Koliko često treba da usisavamo tepihe i zašto usisavanje nije dovoljno za čistu kuću

3. Razmislite šta želite postići tepihom

Ukoliko tepihom ujedno želite i da sprečite izazivanje buke, najbolji izbor su vuneni tepisi koji su mekani i najbolje prigušuju korake. Svakoj prostoriji daju toplinu, a mogu se dobro uklopiti u moderno i tradicionalno nameštenoj prostoriji. Ukoliko tepisi služe za dekoraciju, dajte mašti na volju, pa nakon što uredite sobu i dodate detalje dobro razmislite koji uzorak, stil i materijal bi se najbolje uklopio u stil stana. Tepisi od bambusa, i jute prostoru će dati 'morski ugođaj' i podsetiti na romantične kuće na plaži.

VIŠE:Tepisi za dom pun radosti

4. Sve prostorije zaslužuju tepih

Hodnik kao ulaz u domu mnogi smatraju mestom na kojem tepisi nisu dobrodošli upravo zbog direktnog ulaska i teškog održavanja. Međutim uska staza na ulazu u dom može i te kako utopliti i dati mu novi šarm. Kako bi gostima dali do znanja da ulaze u dom ' bez cipela' na vidljivo mjsto stavite malu klupicu i kućne papuče.

5. Pazite na odnos cene i kvaliteta pri kupovini

Tepih treba kupovati zavisno od kućnog budžeta, ali i nameni prostora. Važno je za koji prostor ili dom ga kuppujete. Da li ćete ga upotrebiti u vikendici, stanu koji izajmljujete ili za vaš dom. Ukoliko ga kupujete i želite da što duže traje i ne planirate da fa mijenjate s dolaskom novih trendova onda izdvojite veću količinu novca. Svakako pitajte za sezonske popuste ili rasprodaje i strpite se kako biste po najpovoljnijoj ceni dobili svoj tepih iz snova.

Izvor: Zadovoljna.hr