Brže od svega, u kuhinji se prljaju kuhinjske krpe. Čak i ako ih menjate svaki dan, sa vremenom, oprati ih, postaje sve teže – deterdženti i pranje u veš mašini ne pomažu. Zato se mnoge domaćice pitaju: kako oprati kuhinjske krpe tako da vrate prvobitnu belinu.

Ovde pogledajte kako da očistite mrlje od kozmetike.

Pre više decenija kada nisu postojale veš mašine, ni arsenal sredstava koji mi koristimo sada, kuhinjske krpe su blistale kod naših baka.  Zato treba obratiti pažnju ne samo na savremena sredstva za izbeljivanje, nego i na testirana vremenom, domaća sredstva.

Pročitajte u nastavku 4 prirodna načina za uklanjanje mrlja.

So

Napunite u lavor prohladnu vodu i posolite je. Na 5 litara vode stavite 5 supenih kasika soli. Promešajte i bacite u njega svoje prljave krpe. Aku su jako prljave – neka prenoće, ako nisu, dovoljno je sat-dva vremena. Posle ih operite na uobičajeni nacčin. Kao rezultat, krpe će biti  još čistije, nego posle  otkuvavanja sa dodatkom izbeljivača.

Soda

Soda je takođe dobar pomoćnik u otklanjanju masnih fleka sa kuhinjskih krpa. Možete pripremiti rastvor tople vode sa dodatkom sode, a možete i iskuvati krpe u ovom rastvoru (5 kašika na 5 litara vode). Čak i ako fleke ostanu, one će nestati posle poslednjeg pranja u veš mašini nakon iskuvavanja.

Deterdžent za sudove

Na sličan način kuninjske krpe potapaju se i sa deterdžentom za sudove. Uzmite malo sredstva za pranje sudova, stavite u toplu vodu i potopite prljave suve krpe u tom rastvoru na 15-20 minuta. Nakon toga ih  slobodno operite  praškom u veš mašini na uobičajeni način. Na ovaj način efikasno se eliminišu masne fleka sa kuhinjskih krpa.

Sirće

Ako se na vašim krpama pojavila  buđ,  treba ih oprati na uobičajeni način, ali posle toga isprati u rastvoru vode i sirćeta. Ne brinite za boju, sirće je bezopasno. Naravno, ako ne ostavljate na duže vreme krpe  ovom rastvoru.

Izvor: Femina