Kuhinja? Što veća, to bolja

Nikako! Ili bar, ne uvek!

Velika kuhinja može, zapravo, biti potpuno kontraproduktivna ukoliko nemate odgovarajući raspored elemenata i aparata. Najveća opasnost krije se u tome što ćete prelaziti kilometre u kuhinji, što možda u prvi mah nećete opaziti ali će vaše noge itekako registrovati. 

Drugi problem je u tome što ćete za veliku kuhinju želeti da nabavite više elemenata i nameštaja pa samim tim opteretiti i budžet. Ako se - radi uštede - odlučite za jeftinije materijale, rizikujete i da vaša kuhinja tako izgleda. A i da toliko traje.

Nije savršeno ali može da prođe.

Ovo je, na primer, vaše opravdanje za insistiranje na nekom rešenju koje vam, zapravo, uopšte ne odgovara. Na primer, dopada vam se ideja o kuhinjskom "ostrvcetu" - izdvojenom elementu u sredini prostorije koji koristite kao osnovu za radni prostor, kuhinju ili čak šporet. Međutim, u vašoj kuhinji nema dovoljno prostora za tako nešto... "nije savršeno", kažete vi, i ostanete u kuhinji u kojoj jedva otvarate vrata od rerne, sudarate se sa vratima mikrotalasne ili provirujete iskosa u frižider. 

Izmerite sve i znajte da je za prostor oko ostrvceta potrebno barem 90 do 120 centimetara.

To dodavanje "kasnije" nije baš uvek tako lako.

Tipičan primer je dodavanje novih električnih utičnica za kuhinjske aparate. To će zahtevati da polupate pločice, štemujete zid, rasturate "leđa" kuhinjskih elemenata. Čak i ako u prvi mah ne planirate nabavku mikrotalasne pećnice ili mašine za pranje suđa, ipak ugradite utičnice za njih.

Izvor: Lisa / Moj stan