Neobično građen pariski stan stan bio je Klemensu Elijardu i Marku Sirvinu, arhitektama „Agencije SML“, veliki izazov za uređenje, zbug svog oblika. Ovaj stambeni prostor je, naime, izdužen, veoma uzak i jedina dnevna svetlost koju dobija dopire kroz krovni prozor, a sastoji se od svega 25 kvadratnih metara.

Zbog svega toga, arhitekte se u morale pažljivo da pristupe uređenju tako jedinstvenog prostora, te su krenuli od ideje da svaki od četiri sprata (uljučujući i podrum) ovog stana bude namenjen određenim fukncijama i da čitava nekretnina naliči na kulu. U podrumu se nalazi kupatilo, dok su na prvom spratu dnevni boravak i kuhinja, na drugom je radna soba, a trići sprat rezervisan je za udobnu spavaću sobu.

Budući da je jedini prozor na plafonu, postojao je rizik da sve prostorije izuzev poslednjeg sprata budu mračne, a zbog uskog prostora i nagomilane nameštajem, svi materijali su svetli, često prozračni i izuzetno lagani. Tako pod radne dobe čine metalne rešetke između kojih svetlost nesmetano prodire ka ostalim prostorijama. Uz to, jednostavne stepenice koje podsećaju na merdevine su lagane i tanke, a sveukupni utisak je da je postignuto da svaki od spratova deluje prostranije i da je i ovako komplikovan stan moguće pretvoriti u dom i mesto u kom je moguće živeti i raditi, zahvaljujući dobro promišljenm arhitektonskim rešenjima.

Ukolite ste i sami vlasnik stana male kvadrature i neobične gradnje, možete potražiti ideje za uređenje u galeriji slika.

Tamara Sorak

LepaiSrecna Male, ali i neobične dimenzije prostora nisu prepreka za kreativnost! Pogledajte kako se snašao arhitektonski tim u ovom pariskom stanu...