Matijas Lind, partner u skandinavskoj kompaniji "Vajt arkitekter", dizajnirao je "Kolibu Kameleon", kućicu koja je konstruisana isključivo od papira.

Kako ime i ukazuje, građevina menja izgled u zavisnosti od perspektive iz koje je posmatrate budući da se fasada sastoji od crnih i belih elemenata.

Cilj konstruktora bio je da istraži granice upotrebe obnovljivih materijala, a crta je sada "podignuta" visoko, budući da ova modularna struktura ima potencijal da se produži i na nekoliko stotina metara ukoliko je potrebno.

Skromni materijal koji se svakog dana koristi i baca pretvoren je u zanimljiv i atraktivan konstruktivni element, time što je na površini odštampan dezen crnog i belog mermera, dok je unutrašnjost jarkožuta. Proporcije su odabrane prema maloj švedskoj kolibi poznatoj pod nazivom "frigebod" koja se može podići i bez građevinske dozvole - osnovna površina ne prelazi 70 kvadrata.

Materijal teži svega 100 kilograma, a 95 modula ove kućice je napravljeno od čvrstog, valovitog papira debljine dva milimetra. Pogledajte je iz različitih uglova u galeriji slika!

LepaiSrecna Sija kao mermer, teška je svega 100 kilograma a dimenzije su odabrane tako da se u Švedskoj ova kućica može podići i bez građevinske dozvole.