Premda vrlo lagan, a pritom čvrst i donekle rastegljiv, papir se retko koristi u proizvodnji nameštaja. Upravo u tome je italijanska firma Kartana pronašla svoj izazov i inspiraciju, a da bi viziju ostvarila upotrebila je baš onu "tonu" papira koja obično čami po uglovima u svakom domu.

Kompanija u kojoj je stub proizvodnje do sada činio papir, svojim proizvodima od papira i drveta pokazala je da se stripovi, modni magazini i stari nedeljnici koji se talože ispod fotelje a koje ne želite tek tako da bacite, mogu efektno primeniti u okviru autentičnog predmeta koji možete i sami lako da napravite.

Reciklažom papira se došlo samo do pola puta jer je formi papira iz magazina, novina..., data nova funkcija, nov život tek kada su papirne rolne našle svoje mesto u drvenim, čvrstim kutijama za hranu koje su dodatno ukrašene sa čeličnim dodacima. Konačan produkt tako podseća na neki tkalački razboj, ili veselu policu za magazine, ali svakako postaje atraktivan komad koji će ukrasiti tinejdžersku sobu, dnevni boravak ili terasu.

Talentovana ekipa iz kompanije Kartana sebe, s punim pravom, naziva malom laboratorijom u kojoj nastaju neverovatne kreativne ideje. U korenu imena kompanije (Chartana) je "carta", latinski termin za papir i "na" koja definiše napuljsko poreklo firme.

Na njihovom sajtu www.chartana.com možete da pogledajte stočić, policu i činije – proizvode koji su 100 odsto ekološki i koji mogu da vas nadahnu na samo vašu autentičnu papirno-drvenu priču.

Ana Dodig

LepaiSrecna Da je za atraktivne komade nameštaja često dovoljno samo malo se poigrati sa maštom i nekim vrlo jednostavnim materijalima koji su nam na dohvat ruke, pokazala je kompanija Kartana svojom kolekcijom koja na magičan način spaja drvo i papir.