Na jugu Španije u regiji Rioha (Rioja) gde se proizvode neka od najbolja vina sveta, u malom gradiću Elsjego (Elciego) nalazi se poznati vinograd "Markiz de Riskal" (Marques de Riscal). U prelepoj, skoro netaknutoj prirodi u srcu vinograda svoje mesto pod nebom našao je i spektakularan hotel istog imena.

Da je ovo arhitektonsko remek-delo proisteklo iz jednako neobične priče svedoči anegdota o jednoj boci vina. Naime, vlasnici vinograda osnovanog daleke 1858. godine želeli su da  sagrade modernu građevinu koja će buditi erupciju emocija.Izbor je pao na renomiranog arhitektu Frenka O. Gehraja koji je projektovao čuveni muzej Gugenhajm u Bilbau. Da bi ga ubedili da stane iza projekta, vlasnici su - pored ponude - poslali Frenku i bocu vina iz godine njegovog rođenja, 1929. godine. Nadahnut da napravi "grad vina", Frenk je pun entuzijazma osmislio mesto gde će posetioci moći da se odmaraju u luksuznim apartmanima ali i da upoznaju i isprobaju različite sorte vina u ponudi luksuznog vinskog podruma u sklopu hotela.

Hotel koji ima 43 sobe, otvoren je 2006. godine i nalik Gugenhajmu ima upečatljivu krovnu površinu od titanijuma. Ono što je svakako zanimljivo kod ovog hotela su boje koje preovlađuju u eksterijeru i koje su namerno odabrane kako bi asocirale na glavni proizvod regije. Tako je ružičasta ona koja asocira na boju vina, zlatna podseća na mrežicu koja krasi Riskal boce a srebrna podseća na vinski čep.

Moderna forma masivne građevine gde je skoro svaki zid asimetričan u odnosu na drugi predstavlja elegantan kontrast naspram tradicionalnog vinskog podruma koji je davne 1858. godine osmislio arhitekta Rikardo Beljsola. Unutrašnjost hotela kao i enterijer svih soba odlikuje specifičan Gehrajev avangardni stil – dosta kože, crvena boja, nameštaj od javora, crni mermer u kupatilu i moderni detalji poput "oblak" lampe. Pored "neformalnog" bara koji se nalazi na krovu hotela, gde pored kamina posetioci mogu da odaberu neku od 1000 knjiga iz biblioteke i uz čašu omiljenog vina provedu veče, hotel nudi i čaroban glavni restoran koji zajedno sa relaksirajućem spa centrom možda čini biser ovog kompleksa.

Vinski podrum koji "krije" 8 miliona boca nalazi se tik ispod restorana kojim dominira vinski stalak gde se čuva 200 vina iz pet kontinenata. Ceo restoran je u staklu tako da se iz njega pruža nezaboravan pogled na panoramu Elsjega i crkvu Sveti Andres. Enterijer restorana je urađen kao i hotel u avangardnom stilu gde je Gehraj kombinovao bordo zidove sa čeličnim visećim lampama koje "padaju" sa visokih plafona na elegantnim nosačima od bakra i oniksa.

Ana Dodig

LepaiSrecna U stilu Gugenhajm muzeja u Bilbau, hotel "Markiz de Riskal" ističe se svojom nesvakidašnjom formom - nalik zalutalom arhitektonskom čudu, on pleni pažnju svih u srcu prelepe španske regije Rioha, inače čuvene po vinogradima.