Uobičajeno rešenje za kuhinju su plafonjere na centru tavanice, ali osoba koja radi u kuhinji često zaklanja svetlost ili baca senku na radnu ploču.

Kako da od dosadne plafonjere napravite sjajan, maštovit luster, pogledajte OVDE.

Zato je dobro rešenje da i se i iznad visećih elemenata ugrade halogene svetiljke koje povećavaju količinu svetlosti (slika u galeriji 1). 

Ako u prostoriji dominira tamna boja, rasvetu valja pojačati  jer ovakve  boje slabije reflektuju svetlost. Zato su u ovoj kuhinji i na donjim površinama visećih ormarića pričvršćene lampe i radna ploča dobija dodatno svetlo (slika 2).

U prostranoj kuhinji nepravilnog oblika dizajner je pustio mašti na volju, pa uz dekorativne lustere manjih dimenzija rasvetu čini i dekorativan svetleći šank od mutnog stakla (slika 3). Slične, egzotične efekte dobićete i ako osvetlite kuhinjske ormariće iznutra (slike 4 i 5), a ponosni vlasnici lepih kolekcija stakla mogu da ih posebno istaknu - na "plafonu" ormarića ugradite halogene reflektorke, a u ormarić ugradite staklene police i staklena vrata (slika 6). 

LepaiSrecna Rasveta je u kuhinji jedan od najvažnijih elemenata enterijera - treba da bude savršeno funkcionalna i kvalitetna da biste mogli da bezbedno radite i rukujete aparatima, ali i maštovita i kreativno raspoređena kako bi se dobio što ugodniji ambijent.