Potkrovlja su večita inspiracija ali i veliki izazov za dizajnere. U često oblačnom Amsterdamu, arhitekte su imale i dodatni zadatak da ovaj stan star više od 80 godina renoviraju tako da bude ispunjen dnevnim svetlom i vedrinom.

Kroz središte prostora pruža se konstrukcija nalik "centralnoj kuli" i kojoj su smešteni kuhinja i kupatilo. Arhitekte su odlučile da će tako najbolje iskoristiti već prisutnu vodovodnu i kanalizacionu instalaciju.

Međutim, uz praktični princip, ovakvim rešenjem su dobili i zanimljiv naglasak na vertikali čime se dodatno vizuelno povećavaju beli zidovi i osećaj prozračnosti prostora.

Još jedan zanimljiv detalj su odmorišta - u domu sa puno stepenica, to su obično "mrtvi" prostori bez prave namene,  a ovde su komotna, svetla i pogodna za različite funkcije - od mini trpezarije sa staklenim stolom za ručavanje (dodatno naglašena prozračnost) pa sve do mesta za cipelarnik, police i tome slično. Uživajte u galeriji slika i iskopirajte još neki detalj za svoj prostor.

Izvor: Lisa / Moj stan

LepaiSrecna Za vešto renoviranje potkrovlja, ključna je dobra glavna ideja a detalji se posle uklapaju kao "sami od sebe"...