Verovatno ste dosta puta slušali od dizajnera enterijera ili arhitekte koliko je više prednosti ako uredite dom prirodnim materijalima kao što su: drvo, metal, mermer, ilovača.

Sve manje hemije, a sve više prirode, to je geslo koje dizajneri širom sveta sve češće primenjuju.

U potpunosti se sa njima slažemo, a zašto biste i vi mogli da na njemu zasnujete svoju enterijersku filozofiju, pročitajte u nastavku teksta...

Prirodni materijali su dugotrajniji

Materijali koji su dobijeni iz prirode su dugotrajni. Pluta koja je dobijena iz kore drveta  je neverovatno elastična. Granit je prirodni kamen velike gustine i odličan je jer će vam trajati mnogo duže nego bilo koji prerađeni materijal.

Pogledajte jedan moderan stan u potpunosti uređen u drvetu.

Naravno da bi vam ovi materijali dugo trajali neophodna je odgovarajuća nega jer iako su prirodni ne mogu se sami od sebe čuvati. Izbegavajte sredstva za čišćenje na bazi kiselina kada čistite kamen ili metale ili sirće pri čišćenju drvenih površina jer mogu izgubiti sjaj.

Enterijer će biti moderniji sa prirodnim materijalima

Prirodni materijali su pravi put ako želite da vam eneterijer bude moderno i ukusno sređen, a dizajneri se sve više trude da kreiraju proizvode koje donose duh prirode u dom. Ako imate uslova napravite bakarnu kadu ili nameštaj od ekoloških materijala. Stavite na prozore roletne od bambusa da vas zaštite od sunca. Prirodne materijale možete mešati. Na primer pod od bambusa i drveni trpezarijski sto će se divno uklopiti, dok će metal dati svakom enterijeru glamur. Eksperimentisanje je dozvoljeno!

Prirodni materijali su "vanvremenski"

Sigurno ne želite da se svake godine bavite dekoracijom doma i zamenom nameštaja, zato izaberite komade za koje se smatra da su neprolazni ili vanvremenski. Pitate se kako da uredite dom da i posle deceniju on bude pristojno sređen? Evo kako:

Prvi korak je da izaberete materijale koji vam se najviše dopadaju. Ukoliko vam se dopada mediteranski stil, izaberite plutu ili terakotu (pečena glina). Za klasičniji izgled enterijera unesite mermer. Ljubitelji rustike znaju da je drvo pravi izbor za njihov dom. Kada izaberete materijal, razmislite kako će se uklopiti u enterijer. Prirodni materijali su poželjni u prostorijama gde provodite dosta vremena.

Neutralnim bojama prirodni materijali daju originalni kvalitet

Koliko puta ste za neki jednostavan bež predmet rekli da je savršen iako je u jedva primetnoj neutralnoj boji? Prirodni materijali imaju sposobnost da daju suštinu i kvalitet svakom enterijeru. Svakoj sobi potreban je neutralan predmet od prirodnog materijala koji će dati kvalitet i živost čitavom enterijeru.

Na kraju, da dodamo zaključak da je korišćenje prirodnih materijala dobro za očuvanje životne sredine, vaše zdravlje, džep ali i odlično ako pazite da vam dom bude ukusno uređen.

Izvor: Lisa/Moj stan