Inovacija u gradnji koja daje sve više nade da će kuće biti sve jeftinije i sve brže graditi je 3D štampa, piše Lepa & Srećna.

PROČITAJTE JOŠ: Građevinski proizvod koji je oduševio svet: betonski blokovi od kojih se kuća gradi duplo brže (FOTO + VIDEO)

Američka firma Apis Kor sa sedištem u San Francisku uspela je pomoću ove tehnike izgradi kuću za samo 24 sata. 

Poduhvat je izveden u gradu Stupino u moskovskom okrugu, u saradnji s kompanijom PIK. Kuća je sagrađena na eksperimentalnom području, na zemljištu koje pripada fabrici aerisanog betona. 

Mobilni 3D štampač i automatska mešalica uspeli su da podignu samonoseće zidove kao manje pregradne parapete za jedan dan, a ukpna površina je 38 kvadrata.

PROČITAJTE JOŠ: Zanimljiva ideja umesto zastakljene terase: kreativan projekat oca i sina koji je oduševio Internet (FOTO)


@apiscor3d је поделио/ла објаву дана 24. Феб 2017. у 1:51 PST

Dizajn je neobičan ali namenski odabran, upravo da se demonstrira fleksibilnost opreme i raznovrsnost izvodljivih oblika. Kuća inače može biti bilo kog oblika, pa tako i onog - uobičajenog - četvrtastog.

Unutrašnjost je udobna - malo predsoblje, dnevna soba i kompaktna funkcionalna kuhinja sa modernim uređajima. Trošak gradnje iznosi 10134 dolara, a to uključuje materijal i rad na temeljima, krovu, završnim unutrašnjim radovima i fasadi

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & srećna