Boje bude najrazličitije asocijacije u nama, a ova posebna nijansa ima moć da "smanji privlačnost" i "poveća osećaj štetnosti".

PROČITAJTE JOŠ: Kako sam uredio svoj stan: Najdraži detalji i svetle boje čine moj dom jedinstvenim

Istraživači je opisuju kao "prljavštinu", "naslage" pa čak i "smrt", što su samo neke od asocijacija koje budi.

Pantone 448C, boja koja podseća na naslage u kanalizaciji, izabrana je da posluži u časnoj misiji - da obeshrabri pušenje cigareta.

Samo jedan pogled na ovu groznu nijansu ubediće vas da se sve navike mogu prekinuti... evo je.

(NAPOMENA: Ako tekst čitate preko mobilnog telefona, slike pogledajte u FOTO-GALERIJI!)

Gadna boja, zar ne? Trebalo je tri meseca, sedam istraživanja i učešće više od 1000 redovnih pušača da istraživači najzad odluče koju boju će upotrebiti na kutijama cigareta. Naravno, biće tu i upadljiva slikovna upozorenja. 

U igri su bile limun-žuta, bela, bež, tamnosiva i boja senfa. Tamnobraon je stigla do drugog mesta, ali budila je suviše lepih asocijacija na čokoladu, čak i u verziji sa malo zelenkaste. Istraživači su zaključili da može da podseća na masline!

Konačno je odabrana ova svetlija, zelenobraon nijansa kojoj je čak zabranjeno i da bude nazvana maslinasta. Naime, odmah po objavljivanju saopštenja, pobunilo se Udruženje maslinara Australije, gde su istraživanja, inače obavljana. Nijansa je preimenovana u mutnobraon boju, a Irska, Ujedinjeno kraljevstvo i Francuska preuzele su za svoju kampanju protiv pušenja.

PROČITAJTE JOŠ: Kako osmisliti zanimljive zidove u stanu u kojem vladaju neutralne boje

Nadamo se da će joj uspeh koji će boja, bez sumnje, imati, doneti i neko lepše ime - zahvaljujući životima koje će spasti u svojoj plemenitoj misiji.

Izvor: Lisa / Moj stan

LepaiSrecna Nijansa kojoj su dali okrutan nadimak za jednu boju - "smrt" zvanično je proglašena najružnijom bojom na svetu...