Poštovana gospođo Petronijević

Molim vas za idejno rešenje adaptacije malog stana koji sam nasledila i u kojem živimo suprug i ja s naša dva sina od 21 i 23 godine. Oni imaju različita interesovanja i za njih je poželjan odvojen prostor. Moram napomenuti i da nam je budžet veoma ograničen... 

Unapred hvala,
Vesna Pantelić 

Poštovani,

Da biste dobili funkcionalniji stan za porodicu, ipak morate uraditi malo veću adaptaciju. Sobe za sinove možete dobiti podelom veće sobe, ali to prati i zamena spoljne stolarije i otvaranje vrata ili prozora prema bočnom zidu da bi obe male sobe imale prirodno osvetljenje i provetravanje.

Dnevna soba je mini - trpezarija i spavaća soba, proširuje se na racun plakara u hodniku i malo na račun veće sobe (oko 30 cm), da bi sve funkcije mogle da se smeste u ovako mali prostor. Nova kuhinja se formira na delu sadašnje kuhinje i ostave, a od dnevno-spavaće sobe se odvaja harmonika vratima. Kupatilo bi trebalo smanjiti da biste dobili prolaz ka kuhinji i u slučaju kada je soba zatvorena.

S obzirom na to da nemate prostora za garderobu, plakar treba da postavite u dnevnu sobu, kao i da maksimalno iskoristite prostor oko TV-a. Da bi plakar što manje vizuelno opteretio prostor, vidne površine treba da su što sličnije boji zida, obložene delimično peskiranim ogledalom, istim tapetama kao na zidu i sl. U hodniku, u delu ka kupatilu, možete smestiti garderober pune dubine, a duž hodnika prema sobama plitku dugačku komodu - cipelarnik. U prolazu ka kupatilu i kuhinji prostor kod dimnjaka možete iskoristiti za plitki plakar za kupatilske i slične potrebe. 

U galeriji slika pogledajte skice predloženog rešenja...

Olivera Petronijević
vlasnica studija MSPRO
za projektovanje, dizajn i završne radove u građevinarstvu.

LepaiSrecna Kad u malom stanu treba formirati dve nove prostorije za sinove, neophodna je veća ali vrlo efikasna adaptacija. Pogledajte kako je zamišljena u ovom projektu!