Poštovani Željko,

Nadam se da cete mi pomoći oko uređenja stana čiju vam skicu šaljem. U njemu živimo ćerka (11), sin (9) i ja. Od stvari imam krevete na sprat i dva radna stola za decu.

Unapred zahvalni,
Stankovići, Jagodina

Poštovani Stankovići,

Na crtežima (u galeriji slika) vidite rešenje koje možete postići sa dve ozbiljnije intervencije na zidovima: potpuno uklapanje pregradnog zida između ulaznog hodnika i kuhinje i pomeranje vodovodnih instalacija u kuhinji. Krajnji cilj je kao i uvek komforniji život u stanu. Nažalost, za sada vaša odvojena soba nije predviđena ni moguća, ali se može postići delimična odvojenost rešenjem koje sam pomenuo u opisu prostorija. Nadam se da će vam ovaj predlog pomoći i olakšati odluke prilikom uređenja."

ULAZNI HODNIK − PREDSOBLJE

Postojeći ulazni prostor i pored svoje veličine ne omogućava da ovde ugradite bilo kakav funkcionalniji orman i slično. Na osnovu novoformiranog rasporeda predlažem vam da zid prema kuhinji uklonite. Ovim ćete steći dvostruku dobit − dovoljno mesta za veliki garderobni plakar standardne dubine 60 cm i jednorednu funkcionalnu kuhinju. Ovim plakarom trebalo bi da rešite smeštaj vaših stvari − sezonske i vansezonske garderobe, cipela... Plakar je ujedno i pregradni zid. Bez uobicajenog zida uštedeli ste oko 10-20 cm, što je dovoljno da obezbedite kvalitetnije i komfornije rešenje.

KUPATILO

U odnosu na postojeće stanje bez promene. Vaš izbor je da li ćete kadu zameniti tuškabinom.

KUHINJA

Novo rešenje zahteva izmeštanje instalacija sa bočnog zida na projektom predviđene pozicije sudopere i šporeta. Jednoredna kuhinja jednostavnog dizajna treba da zadovolji osnovne potrebe vaše porodice. Kvalitetnim osvetljenjem eliminisaćete „tunelast” izgled kuhinjskog prostora. Leđa plakara (pregrada prema predsoblju) možete obložiti zanimljivim tapetom ili fototapetom i na taj način vizuelno proširiti prostor.

DEČJA SOBA

Ovde možete smestiti krevete na sprat, a možda i dva stola, ukoliko mere odgovaraju. Većom dužinom zida (desno od vrata) predlažem plakar kombinovan s policama. Radni sto sa skice ispod ploče ima i dva pokretna ormarića s fiokama (za ćerku i sina). Iznad stola su police za knjige i sve što je deci po volji.

TERASA

Lepa žardinjera sa cvećem i sto sa stolcama jesu sve što je potrebno vašoj terasi.

DNEVNI BORAVAK

U nastavku kuhinje u zoni dnevne sobe predviđen je trpezarijski sto 80x80 cm, s mogućnošcu razvlačenja, sa stolicama. Tu je udobni dvosed koji se pretvara u vaš krevet za spavanje svake večeri. Na bočnom zidu nalazi se polica-biblioteka. Jedna od opcija za eventualno odvajanje dvoseda od trpezarijske zone jeste i da se izvede polica koja je dvostrano „providna”. U toj varijanti pomenuta biblioteka ne bi bila moguća. Na suprotnom zidu je komoda s fiokama na kojoj se nalazi televizor. Iznad su otvorene police za razne ukrase, fotografije...

Željko Grijaković,
diplomirani inženjer i dizajner 

LepaiSrecna Pomeranjem pregradnog zida i temeljnim izmeštanjem pozicija u kuhinji, mali stan je pretvoren u funkcionalan stambeni prostor...