Poštovana gospođo Petronijević,

Mi smo mlad bračni par i trebalo bi uskoro da se uselimo u stan koji smo dobili. Treba nam savet kako da ga preuredimo, prilagodimo našim potrebama i učinimo ga funkcionalnijim. Nemamo još dece, ali uskoro planiramo proširenje porodice. Najveći problem su nam ulazna vrata, koja se otvaraju ka spolja.
Stan je dosta uzan i tu najviše trpe hodnik i kupatilo. U gornjem delu su dve sobe, od kojih je jedna prilično dugačka, ali je takođe uzana. Ni kuhinja ne impresionira veličinom. Stan ima balkon veličine 4,5x3,5 m i terasu 5x1,2 m. Idealno bi bilo kada bismo dobili dva rešenja, gde će jedno biti jeftinije s manjim korekcijama, a drugo kompletna reorganizacija.

Srdačan pozdrav,
porodica Trišić

Poštovani Trišići,

Vaš stan ima mnogo problema i nelogičnih rešenja. Imam utisak da su spojena dva manja stana u jedan. Ako sadašnju kuhinju ostavite kao što je na crtežu, bice preuska, svega 117 cm, što nije, kako god je organizovali, dovoljan prostor za kretanje. Da biste doneli odluku o načinu rešavanja zaista loše funkcionalnosti stana, trebalo bi da odredite svoje prioritete.

To se odnosi ne samo na finansije već i na to da li vam je važniji veći prostor u dnevnom boravku ili u spavaćim sobama. Varijanta 1 je skromnija u smislu obima radova. Iako ne vidim razlog u ovom trenutku za postojanje sobe u zoni dnevnog boravka, u ovoj varijanti je ostalo tako.

Obavezno bi trebalo da porušite podužni zid u kuhinji, koja će neophodan prostor dobiti tako što će se sjediniti sa hodnikom. Takođe, delove zidova od 30 cm ka trpezariji proširite, da se zaklone i donji elementi, a k sobi potpuno srušite. Sobe, kupatila i sl. ostaju.

Varijanta 2: Ne znam razlog orijentacije dnevnog boravka prema uskoj terasi, ali bilo bi bolje da iz dnevnog boravka možete izaći na terasu.

Ulaz u stan bio bi na bočnom zidu stepeništa, manjim pregradnim zidom biste dobili prostor za civiluk i cipelar. Blok kupatila i kuhinje bio bi na istom mestu, drugačije raspoređen. Prerada instalacija je jednostavna. Kuhinja je otvorena prema trpezariji, oivičena manjim šankom. Trpezarija i dnevni boravak su komotni i dobro osvetljeni. Spavaće sobe su manje površine, ali pažljivim projektovanjem nameštaja, naročito s krevetima na platou, ispod koga su plakar ili sto, dobija se udoban prostor.

dipl. ing. arh. Olivera Petronijević,
vlasnica studija MSPRO za projektovanje,
dizajn i završne radove u građevinarstvu 

LepaiSrecna Ukoliko je osnova stana loše strukturisana, potreban je savet stručnjaka da bi se prostor organizovao tako da ukućani lakše funkcionišu. U ovom slučaju, ponuđena su dva rešenja za vrlo uzane prostorije.