Poštovana gospođo Petronijević,

Molimo vas da nam pomognete da u malom stanu, u kome živimo suprug i ja, osmislimo prostor za spavaću sobu. Prostorija iza kuhinje je lođa, koja je zastakljena, gleda prema dvorištu, kao i ceo stan, ali je hladna. Voleli bismo da, ako je moguće, iskoristimo i lođu kao stambeni prostor.

Unapred zahvalna,
Mila Popović,
Beograd

Poštovana Mila,

Konfiguracija stana je zaista nezgodna za adaptaciju. Ipak, u delu sadašnje kuhinje može da se smesti mala spavaća soba. U jednoj varijanti kuhinja je smeštena takoreći u prolaz, a kupatilo je prošireno na zastakljenu terasu.

Ali zato dobijate komotan dnevni boravak. U drugoj varijanti kuhinja je u delu dnevnog boravka, prati oblik zakrivljenog zida, a spavaća soba se proširuje na zastakljenu terasu.

U svakom slučaju, lođu treba termički izolovati, i pod i plafon, kao i zid parapeta, a prozor treba da bude termički zadovoljavajući, drveni, PVC ili aluminijumski, s termoizolacionim staklom.

dipl. ing. arh. Olivera Petronijević,
vlasnica studija MSPRO za projektovanje, dizajn i završne radove u gradjevinarstvu

LepaiSrecna U jednosobnom stanu koji je vrlo nezgodan za adaptaciju može se iskoristiti i lođa koju treba dobro termički izolovati. Arhitekta časopisa "Moj stan" nudi dva rešenja - po jednom je u lođi smeštena kuhinja, a po drugom prostrana dnevna soba.