Poštovani Željko,

Kupili smo stan od 51m2 . U stanu živim sa suprugom, majkom i sinom od 12 godina. Suprug i ja razmišljamo kako da napravimo još jednu sobu za sina. Molim vas, pomozite nam da rešimo problem.

Unapred zahvalna,
porodica Stojanović, 
Leskovac

Poštovana,

Predlažem vam rešenje u kome dobijate još jednu manju sobu na račun postojećeg trpezarijskog prostora. Iako su pitanje i vaše razmišljanje usmereni k novoj sobi za sina, novonastalu prostoriju dodelio bih najstarijem ukućaninu – vašoj majci.

Predlažem da postojeća spavaća soba bude dečja, s obzirom na njenu poziciju u stanu i neophodnu veličinu, koja je važna za decu školskog uzrasta.

Manja soba

Novonastala prostorija formirana je na mestu postojeće trpezarije. Njena veličina dovoljna je za boravak i odmor jedne odrasle osobe. Levo od vrata možete smestiti veći garderobni plakar. Nasuprot njega nalazi se krevet sa fiokama. Iza uzglavlja (u uglu) možete postaviti ugaonu policu za lampu i smeštaj raznih stvari. Uznožje kreveta predstavlja boks za posteljinu, dok se iznad njega nalazi zidna ploca s policama, na koju je montiran nosač s televizorom odgovarajuće veličine. S ovakvim komforom nastariji ukućanin ima svoju privatnost i mir.

Dečja soba

Veličina ove sobe dovoljna je da preuzme funkciju dečje sobe (postojeća spavaća soba). Standardna oprema za dečaka školskog uzrasta: krevet sa fiokama (200x80cm), radni sto, police za knjige (pored stola), garderobni orman, komoda sa fiokama, zidne police.

Kuhinja

Svedena je na minimalnu veličinu sa osnovnim elementima – frižider, sudopera, grejna ploča s dve ringle, rerna i element sa fiokama. Gornji elementi treba da budu do plafona da bi se što funkcionalnije iskoristio prostor. Ulazna vrata u kuhinju su klizna (aliminijumski ram s ispunom od peskiranog stakla) da bi što manje prostora zauzimala pri upotrebi.

Kupatilo

Bez većih izmena... Pored veš-mašine možete postaviti visoki kupatilski orman s policama za smeštaj peškira, kozmetike i sl. 

Predsoblje

Desno od ulaznih vrata uklonjen je zid, čime se dobio veći ulazni prostor. Pored postojećeg ormana možete postaviti čiviluk (iza ulaznih vrata). Levo od ulaza nalazi se garderober-cipelar za smeštaj sezonske odeće i obuće. 

Lođa

Lođa je zadržala svoju funkciju. Tu je udoban set – sto i stolice, za zajednički odmor i druženje ukućana. Ovde su smešteni i garderobni orman i komoda, s obzirom na nedostatak prostora u ostalom delu stana za takve elemente.

Dnevni boravak

S obzirom na izmene u postojećoj trpezariji, deo dnevnog boravka dobio je funkciju trpezarijskog prostora. U uglu sobe, pored trpezarijskog stola nalazi se veća komoda sa fiokama. Centralni deo sobe zauzima udoban dvosed (s mogućnošću razvlačenja) koji noću postaje krevet za roditelje. Tu su i klub sto i tabure, dok se nasuprot dvosedu nalaze komoda za TV, DVD sa zidnim policama za knjige i razne predmete i ukrase.

Željko Grijaković, dizajner i diplomirani inženjer