Budžet

Pre bilo kakvog renoviranja, prva stavka koju morate uraditi je da napravite spisak koliki je vaš bužet: stavite na papir šta vam je najvažnije, koje troškove to donosi i šta se još mora uraditi da bi se neophodno izvelo do kraja. Primera radi: ako stavljate pločice, računajte da ćete time podići visinu poda. To, dalje, znači da ćete morati da skraćujete vrata ukoliko se otvaraju unutar kupatila. A skraćivanje vrata košta pa i to predstavlja obavezan trošak za vašu listu...

ViIŠE:Kako da jarkim bojama osvežite kupatilo koje vam je dosadilo

Vreme

Ljudi uglavnom misle da će za renoviranje malog kupatila biti dovoljno par dana i neće oduzeti puno energije i vremena. To ne mora uvek biti slučaj. U zavisnosti od toga šta menjate, kako želite da renovirate, malo kupatilo će možda zahtevati isti posao kao da uređujete veliko. Isplanirajte šta želite da promenite, da li ćete biti u prilici da nabavite sve u pravo vreme (pločice više nemaju na zalihama svuda gde imaju i izložene uzorke, na primer) . Planiranje radova u kupatilu naročito će biti od pomoći osobama koje u kući imaju samo jedno i moći će lakše da se organizuju.

Skriveni problemi

Ukoliko ste rešili da skroz preuredite kupatilo onda to uradite kako treba! Unajmite profesionalce koji imaju već iskustva i možete se nadati najboljem rezultatu bez problema. Čak i kada na površini deluje sve u redu, u unutrašnjosti možda vrebaju problemi o kojima niste ni razmišljali.

Ako je prethodni vlasnik uradio hidroizolaciju, a onda menjao poziciju kade, umivaonika ili WC šolje, to znači da je izolacija verovatno ugrožena. Proverite da li se to i desilo, a ako niste sigurni možda je bolje da uradite izolaciju ponovo nego da plaćate troškove renoviranje komšije ako mu poplavite stan.

VIŠE: 7 dizajnerskih saveta: kako da uredite luksuzno kupatilo bez velikih troškova

Dizajn i funkcionalnost

Prvo što morate uraditi pre nego što pozovete majstore i kupite materijal je da razmislite kako želite da izgleda vaše kupatilo. Više faktora je u igri: boja pločica, da li ćete izabrati kadu ili tuš kabinu, detalji i dizajn. Zamislite u glavi ili pronađite na internetu slike pa se posavetujte sa majstorima da li je sve to izvodljivo i da li se uklapa u vaš budžet. Razmišljajte i o funkcionalnosti i kako će se uklopiti uz ostatak enterijera. Previše luksuzno kupatilo uz rustičan enterijer ili obrnuto neće delovati skladno.

Zidovi i podovi

Bilo koji materijal možete izabrati u kupatilu za zidove i podove samo ukoliko je vodootporan. Ukoliko želite savet dizajnera, on će vam sigurno predložiti da izaberete keramičke ili granitne pločice jer će izgledati lepo i duže će trajati. Najjeftinijie rešenje za pod je linoleum, ali ni pločice od vinila nisu preterano skupe, a mogu da izgledaju dobro.

VIŠE:Kako urediti funkcionalno kupatilo

Osvetljenje

Kada je u pitanju osvetljenje u kupatilu, vodite računa da bude funkcionalno, ali i prijatno i da doprinosi atmosferi. Najbolje je ukoliko kupatilo ima prozor kroz koji će preko dana dopirati prirodna svetlost, ali obezbedite i minimum od 40 vati po kvadratnom metru površine kupatila.

Detalji

Uređenje bilo koje prostorije, pa i kupatila podrazumeva i biranje detalja koji će oplemeniti prostor. Čak i najmanje sitnice, kao što su lepi peškiri, mirišljavi sapuni i lepo upakovane kupke i šamponi doprineće atmosferi i ulepšaće prostor.

Ventilacija

Ventilacija je jedan od najvažnijih faktora u vlažnoj prostoriji kao što je kupatilo. Zato je neophodno da budete pažljivi i dobro isplanirate: ugao, pravu poziciju za instalaciju… Slaba ventilacija  može stvoriti buđ u kupatilu i ugroziti vam zdravlje.

Unesite zelenilo

Ako je ikako moguće, nađite mesta za biljke. One će oplemeniti kupatilo kao i svaki drugi prostor i dati mu posebnu notu elegancije.

VIŠE:Koje sobne biljke možete da gajite u kupatilu

Finalno čišćenje

Na kraju renoviranja i svih radova, neophodno je sve detaljno očistiti. Kabine, fioke, police, pločice, podove... Nabavite dobra dezinfekciona sredstva ili pozovite agenciju za čišćenje, ukoliko se naravno uklapa u vaš budžet.

Izvor: Lisa / Moj stan