Poštovana gospođo Petronijević,

Šaljem skicu stana u kojem živi petočlana porodica. Pomozite nam da stan učinimo funkcionalnijim za život roditelja i troje dece, dve devojčice od 12,5 i 10 godina i dečaka od 2,5 godine. Grejna tela se nalaze ispod prozora (ali se mogu po potrebi izmestiti), terasu je moguće zatvoriti i pripojiti stambenom prostoru. Zidovi su od betona osim zida između predsoblja i veće sobe. Sve ideje su u opciji jer mi i naši prijatelji ne vidimo nikakvo rešenje.

Unapred zahvalna porodica Jeftić, Pančevo

Poštovani Jeftići,

S obzirom na to da postoje brojna ograničenja, predlažem vam da sadašnju kuhinju proširite na račun terase i od nje napravite sobu za malog dečaka i kuhinju. Da bi kuhinja imala bar nekakvo dnevno svetlo i eventualno posredno provetravanje, može se ostaviti svetlarnik u gornjem delu zida.

Vodite računa o termičkoj izolaciji terase, kao i o izboru kuhinjskog aspiratora – kupite najefikasniji koji postoji na tržištu. Manja soba bi mogla da bude za devojčice, s tim što se može opremiti krevetima na sprat radi uštede prostora.

Za krevete na sprat može se naći veliki broj zaista lepih rešenja. Rušenjem zida prema dnevnoj sobi i pravljenjem novog s velikim kliznim vratima dobija se prostor za trpezariju, a još važnije, spavaća tj. dnevna soba za roditelje, koja se po potrebi može izolovati od trpezarijskog dela.

Olivera Petronijević,
vlasnica studija MSPRO za projektovanje, dizajn i završne radove u građevinarstvu

LepaiSrecna Preseljenjem kuhinje na terasu u ovom projektu, dobijen je prostor za dečiju sobu. Mališani će slatko spavati u krevetima na sprat, a klizna vrata pretvaraju dnevnu sobu u odvojeni kutak preko noći...