Lepa turska glumica Selma Ergeč (37), nežna sultanija Hatidže iz serije "Sulejman Veličanstveni", još u ranom detinjstvu usvojila je devizu koja je osnov harmoničnog života, a samim tim duhovne pa i fizičke lepote.

PROČITAJTE JOŠ: Merjem Uzerli kao kraljica noći: da li i vi gajite cvet po kojem je nova turska serija dobila ime

Njeno životno geslo glasi: "Samo opušteno". Preuzela ga je od tate hirurga koji je iz rodne Adane otišao u Nemačku, tamo se oženio Nemicom i odgajio četvoro dece.

On se od stresa na poslu i danas oslobađa na sebi svojstven način:

"Otkad pamtim, tata svako jutro ustaje u pet, radi jogu i terapiju smehom, otkrila je Selma u jednom intervjuu.

"To mu pomaže da se oslobodi napetosti. Zato on nikada ne generiše nervozu, ma u kakvim okolnostima da se nađe. I ja sam tokom celog snimanja "Sulejmana" išla na jogu. Ona mi je pomogla da lakše podnesem emotivni teret sultanije Hatidže kojeg nisam mogla da se oslobodim ni kad se kamere isključe."

Ova devojka visoka 178 centimetara i teška 57 kilograma (tokom poslednja dva meseca ugojila se nekoliko kilograma, pa mediji spekulišu da je trudna) u mnogo čemu je drugačija. Ima drugačiji stav, poseban pristup životu i potpuno originalan duh.

Bivša studentkinja medicine interesuje se za psihologiju, istočnjačku filozofiju, englesku književnost, jogu, ronjenje... I kik boks koji joj je, kaže, najveća ljubav. Ali ma šta da radi, insistira na prirodnosti. Zato joj teško padaju šminkanje i friziranje na setu, posebno kad je reč o "Sulejmanu".

"Ne volim šminku" objašnjava Selma. "I privatno je ne koristim. Ali na snimanju moram. A to je onda proces koji traje satima. Kad bi mi bar dozvolili da se sama našminkam i očešljam, sve bi bilo gotovo za pet minuta", požalila se, iako je tokom snimanja tog istorijskog spektakla za njenu kosu bio zadužen Džamal Hamadi, frizer holivudskih zvezda, poznat po tome što za negu bira samo prirodne organske preparate, te po tom pitanju ima stavove slične njenim.

Lik nežne i emotivne sultanije Hatidže otvorio joj je vrata slave i pretvorio je u zvezdu, a sve je, priča glumica, počelo potpuno bezazleno. Selma je nakon treće godine medicine došla u Adanu da stažira. Vitka graciozna devojka sa šarmantnim pegicama privukla je pažnju jedne manekenske agencije pa joj je ponuđen nastup na reviji. Prihvatila je zbog džeparca. A onda su se jednog dana kockice same složile.

Jednoj tinejdžerki dali su ulogu u seriji, ali njena mama nije joj dozvolila da snima. "Možeš li da igraš devojku od 16 godina?", upitali su mene. "Zašto ne bih mogla?", odgovorila sam i tako je počelo.

Odatle pa do staložene Defne u "Asi" bio je samo jedan korak. A Defne joj je pak bila karta za "Sulejmana".

O nezi lepote Selma nema šta da kaže, ali i te kako ima o zdravom životu. A to je, ma kako ona poricala, tajna njene vitke, gotovo tinejdžerske linije, čiste kože, sjajne kose i blistavog pogleda.

1. Svako jutro se tuširam hladnom vodom. Stvarno deluje. Jednostavno ubrzava cirkulaciju i podmlađuje organizam. Međutim, to nije lako praktikovati. Potreban je duži period navikavanja, počinje se od tople vode pa se u određenim intervalima voda sve više rashlađuje. Na primer, za početak tuširanje završite hladnim mlazom po nogama.

2. Tokom dana lice nekoliko puta ispljuskam hladnom vodom. Meni to prija, a čujem da je ledena voda odlična preventiva protiv bora i opuštene kože. Uz to pijem tri litre vode dnevno. To je veoma bitno za zdravlje, jer nedovoljno tečnosti može da bude uzrok raznih bolesti.

3. Obožavam sunce, ali se ne pržim da bih dobila bronzanu boju. I obavezno nanosim zaštitnu kremu koja odgovara mom tipu kože, ona mi pomaže da očuvam zdravlje.

4. Usne redovno mažem medom pa mi zimi nikad ne ispucaju.

5. Privatno ne osećam potrebu za šminkom. Zadovoljna sam svojim izgledom, te u tom smislu popreko gledam na solarijum i farbanje kose.

6. Treba voleti sebe. Naravno, to je mnogo komplikovanije od nanošenja krema, ali je i isto toliko korisnije. Slušajte svoje telo.

7. Hranite se svežim i zdravim namirnicima. Ja sam vegetarijanka, odnosno ne jedem meso od devet godine. Tome se sada priklonila i cela moja porodica. Sve namirnice nabavljam na organskoj pijaci. Uživam u toj kupovinu, naročito kad u nju krenem sa prijateljicama Nur Fetahoglu i Džansu Dere.

8. Ne sudim drugima i ne volim ogovaranje. Jer, ko zna, možda se već za koji  mesec i sama nađem u poziciji onoga koga sada kritikujem.  

Iako je već dugo uzor mladim devojkama, Selma ponekad nije zadovoljna svojim izgledom:

"Kao i svaka žena sebi nalazim mane. Nekad mi smeta stomak, nekad guza, a nekad noge. Ali nikad nisam razmišljala o radikalnim rešenjima. Nedavno sam srela kolegu s medicine koji je postao estetski hirurg. I dok smo sedeli i pili kafu, počeo je da nabraja šta sve treba da promenim. A kad mi je rekao da zbog male devijacije operišem nos, odbrusila sam mu: "S tobom se više ne viđa".

PROČITAJTE JOŠ: Kako je osvojen Bali-beg: tajna lepote i nege turske zvezde Fahrije Evdžen

Znam da mnoge koleginice pokušavaju da pomoću hirurgije očuvaju mladost. Dok sam bila mlađa, kategorički sam bila protiv toga, a sad polako shvatam zašto imaju potrebu za time. Ako ste lepa žena i bavite se glumom, susrešćete se sa okrutnim komentarima kad lepota počne da bledi. Naročito su u Holivudu glumice pod velikim pritiskom kad pređu 40. jer se očekuje da su uvek mlade, lepe i sveže. Teško je izdržati takav pritisak i one posežu za onim što im je pri ruci.

Qatar,Doha: Muhtesem yüzyil teşhir-i-ihtişam'in açilişi- @begumsalihoglu 'na güzel elbisem icin cok tesekkurler!! /...

Posted by Selma Ergeç on Saturday, 19 September 2015

Tekst. M. R.

Izvor: Lisa