Sunce, more i hlor iz bazena dodatno oštećuju kosu i zato su joj tokom leta potrebne posebna pažnja i nega!

Tokom leta, zbog vrućine, može lako da dođe do oštećenja kose, pa ona postane suva i krta.

Zato je u najtoplijem delu godine kosi potrebna posebna zaštita i nega. Marama ili šešir zaštitiće kosu od štetnog UV zračenja. Šeširi ne smeju da budu preuski da ne bi doveli do slabljenja cirkulacije i dodatnog opadanja kose.

Tokom boravaka na plaži, poželjno je nanositi sprejeve za hidrataciju kose sa zaštitnim faktorima, a vlasima prija i utrljavanje manje količine kreme za zaštitu od sunca na same krajeve. Kosu treba prati mlakom vodom, nikako vrućom.

VIŠE: Pravilna nega farbane kose: šta svaka dama treba da zna pre nego što promeni boju

Dodatak regeneratora koji se nanose na suvu kosu i koji imaju zaštitni faktor zaštitiće krajeve od pucanja. Pre ulaska u bazen ili morsku vodu poželjno je pokvasiti kosu. Na taj način ona vezuje manje hlora odnosno soli. Neposredno nakon izlaska iz vode potrebno je kosu isprati a po mogućstvu naneti i balsam. Na kraju dana kosu bi trebalo oprati blagim hidratantnim šamponom za svakodnevnu upotrebu.

Majonez za suvu kosu

Pored brojnih modernih preparata, postoje i stari recepti koje možete veoma lako sami napraviti, i to od sastojaka koje već imate u kući.

Iako nije najprijatnijeg mirisa, majonez je odlično rešenje za suvu kosu. Nanesite ga od temena pa sve do vrhova i pustite da deluje pola sata. Dobro isperite.

Sirće za sjaj

Ako želite da vam se kosa sija poput dijamanta – koristite sirće. Pomešajte pet kašika sirćeta s dve kašike vode i nanesite na kosu. Iako intenzivno miriše, kada vidite rezultat, to će postati zanemarljivo. Sirće je odlično rešenje i za uklanjanje peruti.

Maslinovo ulje za oštećenu kosu

Verovali ili ne, maslinovo ulje nije dobro samo za salate, ribu i ostala jela već i za vašu kosu i kožu. Isprobajte sledeći recept: u blago zagrejano maslinovo ulje stavite po jednu kašiku cveta kamilice, suvog lišća koprive i zove, i ostavite da odstoji 30 minuta. Iscedite kroz cediljku kašikom, pomešajte sa žumancetom, kašikom meda i nekoliko kapi soka od limuna. Ravnomerno rasporedite po kosi, pokrijte je toplim frotirom i ostavite 30 minuta. Dobro isperite.

Susamovo ulje za krajeve

Ako vam je kosa bez sjaja i iskrzana, stavite jednom nedeljno pakovanje napravljeno od ulja susama. Umutite dve kašike ulja od susama, dve kašike meda i žumance. Nanesite ravnomerno na kosu i kožu glave. Kosu umotajte folijom, kesom ili najlonskom kapom. Zagrevajte fenom 15 minuta. Dobro isperite.

Sačuvajte sjaj farbane kose

Farbana kosa je podložnija oštećenjima koja prouzrokuju sunčevi zraci jer je u određenoj meri već isušena. Da biste očuvali sjaj i zdrav izgled vaše kose, tokom leta koristite šampone i balsame za farbanu kosu koji su napravljeni tako da sačuvaju boju. I, ne zaboravite, pre i posle letovanja skratite suve i ispucale krajeve.

Tekst: Žaklina Milenković