Ako ste pomislili da su neke nove supstance zamenile vitamine, grešite.

Aktivne materije prirodnog porekla i dalje su najvažniji sastojci kvalitetne nege. Otkrića u kozmetici postala su gotovo svakodnevna, a posebno privlače nova saznanja o materijama za koje smo verovali da sve znamo.

Vitamini, minerali, voda, ali i kolagen, elastin - materije koje koža prirodno proizvodi, danas se koriste u skladu s novim tehnologijama prerade, precizno se doziraju, imaju "tempirane" efekte usklađene s bioritmom kože.

Osim toga, danas postoje metode kojima se može dokazati efekat svake pojedinačne supstance ugrađene u neki kozmetički proizvod. Tako su, na primer, tehnologijom elektronske rezonance naučnici potvrdili da mnogi kozmetički proizvodi, poput onih za sprečavanje nastanka bora ili proizvoda za pomlađivanje, zaista ispunjavaju ta obećanja. Japanski istraživači prednjače u istraživanjima vitamina. Osim što su proučavali strukuturu kože, naučnici iz jednog francuskog laboratorija posmatrali su i parametre kao što su dužina lica, broj pegica, dubina i smer ili nagib bora. Nakon višemesečnog istraživanja potvrdili su da vitamin E usporava stvaranje bora, pomaže njihovom zatezanju, vraća koži kompaktnost.

Dokazali su da su vitamini A i E dobri ovlaživači kože i da E i C vitamini štite od štetnog zračenja sunca.

No, korisni efekti vitamina ne zaustavljaju se samo na koži: vitamin B5 važan je sastojak proizvoda koji održava i jača elastičan sloj, jako tanak, ali važan za strukturu vlasi.

Vitamin B6 pomaže u kontroli lučenja sebuma kože vlasišta, a cilj nekih naučnih istraživanja je proučavanje istog efekta na koži lica. Kad je reč o vitaminima, sve to tek je deo saznanja za izradu proizvoda kojima je cilj sačuvati lepotu, zaštititi kožu, kosu, nokte.

Osim vitamina, tu su  materije antioksidantnog delovanja, štite od brojnih štetnih uticaja okoline koje je danas zaista teško izbeći. Količina slobodnih radikala čije stvaranje ti uticaji podstiču je pogubna i za zdravlje i za lepotu. Iako ih ne možemo videti niti osetiti njihovo razarajuće delovanje, slobodni radikali su upravo u samom srcu procesa starenja. Ipak, mudra priroda stvorila je antioksidanse koji uspešno suzbijaju štetne efekte slobodnih radikala.

Neke antioksidanse telo samo proizvodi, no ta sposobnost organizma s godinama postepeno slabi, a neke materije organizam ne može proizvesti pa ih valja naknadno unositi. Isto važi i za sintezu vitamina, naše telo može sintetizirati na primer vitamin D koji se stvara kad je koža izložena suncu. I dok i dalje važi uoutstvo da su vitamini iz namirnica dragocen doprinos zdravlju, danas se zna da se vitamini koži, kosi, noktima mogu dodavati i u obliku krema, seruma, losiona za negu.

Prve bore, tanka kosa, lomljivi nokti koji se listaju? Vaše telo šalje vam poziv za pomoć. Možda mu hranom ne dajete sve što mu treba. Pažljivo pogledajte svoje lice i kosu, ruke, naučite raspoznavati znakove i promene, pronađite proizvode za negu koji sadrže supstane koje vam trebaju. Koža se ljušti -   nedostaje joj vitamin A.

Ako nije posledica velike hladnoće ili upotrebe neprimerenih kozmetičkih proizvoda, ljuštenje kože može biti posledica nedostatka vitamina A, nužnog za proces obnavljanja ćelija, pravilno orožavanje kože i njenu kompaktnost. Može se koristiti u obliku retinola ili betakarotena, koji organizam pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin dermatolozi koriste u lečenju bolesti povećanog orožavanja, na primer u slučaju psorijaze, ihtioze, a pomaže i u slučaju pucanja i listanja noktiju. Osim što utiče na rad žlezda lojnica, podstiče sintezu kolagenih vlakana i poboljšava čvrstoću kože.

U kozmetičkim preparatima vitamin  A se nalazi u manjim količinama kako ne bi nadražio kožu i izazvao crvenilo. Ipak, te su doze dovoljne da u redovnoj upotrebi podstaknu blago, ali vrlo korisno ljuštenje, što koži daje svežinu.

Betakaroten štiti ćelije kože od uticaja slobodnih radikala, pomaže koži da brže potamni i zadrži preplanulost.

Slaba kosa - potrebni su vam vitamini B grupe.

Nedostatak volumena i vitalnosti kose može biti posledica nedostatka vitamina B grupe, nužnih za sintezu aminokiselina od kojih je kosa građena.

Posebno su važni vitamin B3 koji podstiče ćelijski metabolizam i vlasi vraća vitalnost; vitamin B5 koja jača strukturu vlasi, a   vitamin B6 koji podstiče sintezu keratina. Osim toga vitamini B grupe pomažu i proces obnavljaja kože. Sadrže ga neke kozmetičke kreme, ali i dodaci prehrani.

Ožiljci sporo zarastaju - trebaju vam vitamini C i K.

Ako ogrebotine i rezovi ili ožiljak od bubuljice sporo zarasta, to je znak da tkivu kože nedostaju materije koje su joj neophodne za obnavljanje.

To svojstvo ima vitamin K, vrlo važan za proces koagulacije krvi i vitamin C koji, osim što pomaže proizvodnju kolagena, štiti od infekcija. Osim toga, vitamin C pomaže uklanjanju mrlja pigmenta, a veoma je dragocena pomoć ovog vitamina kod čvrstoće krvnih sudova.

Početne bore - brišu ih vitamin E i belančevine.

Vitamin E vrlo je snažan antioksidans, sprečava starenje kože i stvaranje bora. Oštećenje DNK slobodnim radikalima izaziva stvaranje tumorskih ćelija, a vitamin E ih štiti već na nivou membrane.

Stanične membrane posebno brzo oštećuju i razaraju pušenje, alkohol, nepravilna ishrana, bore se na koži tada javljaju brže i dublje su. No kako i uz pridržavanje pravila zdravog života postoji mogućnost nedostatka vitamina E, korisno je koristiti kreme koje ga sadrže, a posebno kreme hranjivog efekta i anti-age kremama u kojima taj vitamin ima ulogu antioksidansa. Osim vitamina E, starenje kože i stvaranje bora sprečiće i belančevine.

Danas se u kozmetici koriste belančevine biljnog porekla koje koža lako prepoznaje kao svoje prirodne sastojke, što je potrebno da bi ih mogla u potpunosti iskoristiti. Valja se prisetiti da je i kolagen, materija neophodna za kompaktnost i elastičnost kože, belančevina koju koža prirodno proizvodi. Uporedo s godinama taj proces kože postaje sporiji.

Lomljivi nokti - treba vam vitamin H. O tom vitaminu ne priča se puno, ali ako nokti lako pucaju, a vrhovi kose su suvi i ispucali, možda je reč upravo o nedostatku vitamina H.

Kozmetički proizvodi ga ne sadrže pa ga je preporučljivo uzimati u obliku dodatka prehrani. No potrebno je istaknuti da rezultate ne valja očekivati već nakon nedelju-dve uzimanja tih dodataka; prvi se rezultati vide posle dva meseca, dok se poboljšanje strukture noktiju može očekivati već nakon dve nedelje.

Izvor: Vebmedicina