Ekstradevičansko – najkvalitetnije ulje

Ovo je maslinovo ulje najboljeg kvaliteta dobijeno prvim ceđenjem maslina na temperaturi do maksimalnih 30 stepeni. Temperatura ne sme da izazove degradaciju ili promene u ulju. Pored toga što ćete ga prepoznati po nazivu „ekstra virgino” na deklaraciji mora da bude naveden procenat slobodnih masnih kiselina, izražen kao oleinska kiselina. S obzirom na to da je ekstradevičansko maslinovo ulje pravi prirodni sok isceđen iz masline, ono se odlikuje i specifičnim ukusom samih maslina. Ti ukusi mogu biti voćni, gorki pa čak i opori. Zbog ove raznolikosti, mnoge koji ga prvi put probaju maslinovo ulje odbije. Kvalitet zavisi i od samog prerađivača u uljari.

Devičansko ulje

Ono je takođe devičansko ulje dobijeno ceđenjem bez hemijske prerade, ali ima veći ostatak slobodnih masnih kiselina, izražen kao oleinska kiselina (do dva odsto).

Obično devičansko ulje

I ovo ulje je identično dobijeno, samo samo mu je ostatak masnih kiselina do 3,3 odsto.

Rafinisano maslinovo ulje

Pod ovom vrstom se podrazumeva ulje dobijeno postupcima rafinisanja devičanskog (virgino) maslinovog ulja koji ne dovode do promena u prvobitnoj strukturi triglicerida

Mešavina različitih ulja

Dobijeno mešanjem rafinisanog maslinovog ulja i devičanskog (virgino) maslinovog ulja. Sadržaj slobodnih masnih kiselina, računat kao oleinska kiselina, ne sme da bude veći od 1,5 odsto.

Ulja komine

Ovo ulje je najslabijeg kvaliteta i dobijeno je od komine (ostatka plodova posle ceđenja) rastvaračima i ima dve podgrupe – rafinisano ulje komine i ulje komine masline. Prvo je dobijeno rafinisanjem sirovog ulja komine masline koje ne dovodi do promena u prvobitnoj strukturi triglicerida. Može da se koristi za ljudsku ishranu, ali se ne može zvati maslinovim uljem. Druga vrsta je dobijena mešanjem rafinisanog ulja komine masline i devičanskog (virgino) maslinovog ulja.

Kako prepoznati pravo?

Postoji mnogo saveta kako da birate i prepoznate pravo maslinovo ulje, ali ovaj način se često pominje. Da biste, naime, utvrdili da li ste kupili original ili plagijat, stavite ulje u frižider na više od deset sati. Ako se zgusne i očvrsne onda je reč o pravom ulju, a ako ne, onda ima dodataka. Najbolje je, kažu, da ga ostavite ipak u frižideru 24 časa, jer ovaj test ima i svoje mane. Masline su različite, a i vreme branja može uticati na to koliko je potrebno ulju da se zgusne. Maslinovo ulje je 70 odsto mononezasićeno, a, recimo, suncokretovo 70 odsto polinezasićeno. Kada ih držimo na hladnom (u frižideru) mononezasićene masti su čvrste ili polučvrste, a polinezasićene su uvek tečne. Tako da će maslinovo očvrsnuti, a suncokretovo neće. Pravo ekstradevičansko trebalo bi da očvrsne u frižideru (naravno, ne kao mast ili maslac). Ne čuvajte ga ipak u frižideru i obavezno kupujte u tamnim flašama (bitno je da ih čuvate od svetlosti).

Zabluda je da nije dobro pržiti na maslinovom ulju. Stručnjaci napominju da je čak i bolje pržiti na maslinovom nego na suncokretovom jer je to kvalitetnije i stabilnije ulje. Ali problem je naravno cena, jer je maslinovo ulje mnogo skuplje. Ono što svakako nije dobro, to je da pržite na falsifikovanom maslinovom ulju!

Izvor: Politika