Sastojci:
- 500 grama brašna (eventualno malo više da se lepo zamesi)
- 20 grama svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 300 ml mleka
- 50 ml ulja
- 1 jaje
- prstohvat soli
Za čokoladni fil:
- 200gr čokolade
- 50gr margarina
- oko 1,5dcl mleka
- 2 kašike brašna
Postupak:
U toplom mleku, sa dodatkom jedne kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, šećer, so, omekšali margarin, žumance i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. U početku će se lepiti za ruke, ali kako se više mesi od testa će postati jedna glatka masa. Prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom da naraste.Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga i podeliti na četiri dela.
Od svakog dela napraviti ovgicu testa.
Pek papir isecite u obliku kruga precnika kolika vam je posuda ze pecenje,u koju cete je prebaciti. Uzeti prvu lopticu testa, razviti krug, malo da prelazi ivice isečenog kruga od pek papira, i prebaciti ga na papir.
Fil od cokolade podeliti na tri dela, prvim delom premazati razvijenu ovgicu, potom razviti drugu ovgicu, staviti je preko nafilovane pa ponoviti postupak filovanja, znači poslednju četvrtu obgu kad razvijete i stavite od gore ostaje ne nafilovana.
Na tako pripremljeno testo, u sredinu, staviti srednju čašu i blago pritisnuti, da se ocrta krug. Sada testo iseći (ne dirajući krug) prvo na četiri dela, pa zatim svaku četvrtinu, opet, iseći na četiri dela.
Rukom svaki deo uvrtati u jednu stranu tri puta pa drugi deo u drugu stranu i tako naizmenično, a krajeve spojiti tako da budu kao sa slike, samo ih zavrnite jedno ispod drugog. Pažljivo, sa papirom, prebaciti pogaču u tepsiju i ostaviti da naraste.
Naraslo testo premazati umućenim belancima, kojima je dodato nekoliko kapi ulja. Pogaču staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Kada se ispeče izvaditi je iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa je vaditi iz tepsije. Po zelji je mozete premazati gušćim špinovanim secerom.
Recept je poslala naša čitateljka Milana Kovačev. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka