Sastojci:

Kora: 

  • 8 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 3 kašike prosejanog brašna
  • 3 kašike griza
  • 2 kašike ulja
  • 150 gr seckanih oraha
  • 100 gr seckanih lešnika
  • 200 - 250 gr eurokrema

    Fil:

    • 8 žumanaca
    • 2 pudinga od vanile
    • 4 kašike gustina
    • 1 l mleka
    • 1 margarin ili maslac
    • 200 gr prah šećera
    • 150 gr mlevenog Plazma keksa
    • 150 gr mlevenih oraha
    • 150 gr otopljene čokolade

    Kora:

    Ulupati 8 belanaca u čvrst sneg i dodati 8 kasika secera i dobro umutiti. Iskljuciti mikser pa dalje mešati špatulom ili varjačom postepeno dodavajući 3 kašike prosejanog brašna, 3 kašike griza i 2 kašike ulja.

    Kalup za tortu 26cm. podmazati, staviti papir za pečenje i posuti ga sa 150gr. seckanih oraha i 100gr. seckanih lešnika, sipati umućenu smesu i peći na 200 stepeni oko 15 minuta ( zavisi od rerne). Kada je pečena, okrenuti je naopako tako da orah i badem budu odgore i kada se ohladi premazati je sa 200-250gr. eurokrema.

    Fil: 

    Umutiti 8 žumanaca pa im dodati 2 pudinga od vanile i 4 kašike gustina i razrediti sa 1dcl. mleka. Ostalo mleko (od 1 litra) staviti da se kuva pa zakuvati smesu od žumanaca i kuvati da se zgusne (oko 5 minuta). 

    Umutiti 1 margarin ili maslac sa 200gr. prah šećera i sjediniti sa ohlađenim žumancima i dodati jos 150gr. mlevenog Plazma keksa.

    Fil podeliti na dva dela: u prvi staviti 150gr. mlevenih oraha a u drugi 150 gr. otopljene čokolade.

    Preko kore ide prvo beli fil pa crni. Ukrasiti po zelji.

    Recept je poslala naša čitateljka Smilja Nikolić. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde.