Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 g telećeg mesa
  • so, biber
  • 4 kašike senfa
  • 2 kašike ulja
  • vezica majčine dušice
  • 2 dl belog vina
  • 4 dl telećeg bujona
  • veza šargarepe
  • veza mladog luka
  • 125 g graška šećerca
  • 1,5 dl kisele pavlake
  • 2-3 kašike gustina
  • 2 kašike putera
  • 2 kašičice susama

Priprema:

Meso operite i osušite, pa ga premažite sa 2 kašike senfa. Ispržite ga na ulju sa svih strana. Majčinu dušicu operite i dodajte pečenju, pa sipajte vino i pustite da provri. Nalijte bujonom, poklopite i dinstajte 50-60 minuta.

Šargarepu, mladi luk i grašak očistite i operite. Šargarepu i luk isecite na komadiće, pa sve skuvajte u slanoj vodi i ocedite.

Pečenje izvadite iz sosa, držite ga 10 minuta na toplom. Sos procedite, dodajte kiselu pavlaku i ostatak senfa, pa još jednom ukuvajte. Umešajte gustin, začinite.

Rastopite puter i povrće sa susamom sasvim kratko propržite. Pečenje isecite i servirajte s povrćem i sosom. Po želji garnirajte majčinom dušicom. Uz pečenje možete poslužiti i široke rezance.

Vreme pripreme: 90 minuta

Recepte piše: Marija Jakob