Sastojci:

Za tortu

  • 400 g brašna 
  • 350 g žutog šećera 
  • 50 g kakaoa 
  • 2 kašičice praška za pecivo 
  • kašičica sode bikarbone 
  • pola kašičice soli
  • 3 jajeta 
  • 150 g pavlake 
  • kašičica ekstrakta od vanile 
  • 175 g neslanog putera – istopljenog, pa ohlađenog 
  • 125 ml ulja 
  • 300 ml hladne vode

Za glazuru:

  • 175 g tamne čokolade, sa najmanje 70 odsto kakaoa 
  • 250 g nesoljenog putera, razmekšalog 
  • 275 g šećera u prahu 
  • kašičica ekstrakta od vanile 

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Puterom namažite kalup za tortu. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite jaja, pavlaku i vanilu. Mikserom u trećoj posudi umutite rastopljeni maslac i ulje. Sjedninite sa sastojcima iz prve posude, mešajući mikserom - najmanjom brzinom. Dodajte sastojke iz druge posude, i mešajte dok se sve ne sjedni, pa potom sipajte u pleh. Ako ste neraspoloženi, sve ovo možete da mešate i ručno. Ja tako najčešće činim, jer me smiruje i veoma mi prija (kaže Najdžela). Pecite kolač 50-55 minuta. Ohladite.

Čokoladu za glazuru istopite u mikrotalasnoj pećnici ili na ringli, tako što ćete manju posudu sa čokoladom da stavite u veću, u kojoj se greje voda. U drugoj posudi umutite puter dok ne bude mekan i kremast, a zatim dodajte šećer u prahu (koji ste prethodno prosejali), pa mešajte sve dok masa ne postane «paperjasta». Znam da prosejavanje šećera mrzite koliko i ja, jer je kuhinja posle toga sva posuta belim prahom, ali morate to da uradite, jer glazura neće biti dovoljno vazdušasta. Zatim nežno dodajte vanilu i čokoladu, i mešajte dok masa ne bude sjajna i glatka. Rasecite ohlađeni kolač i nafilujte sa oko četvrtinom glazure, a ostatak plastičnom lopaticom rasporedite po vrhu i obodima kolača-torte.